Sorteer op:
  • Niesziekte bij katten
    Niesziekte bij katten
    120 Keer bekeken

    Niesziekte is een veelvoorkomende, zeer besmettelijke infectieziekte bij katten die zich snel kan verspreiden onder katten in groepen, zoals in een asiel of cattery. De meeste katten ervaren slechts milde klachten, maar dit kan variëren afhankelijk van de vaccinatie- en gezondheidsstatus van je kat. Het ondersteunen van het immuunsysteem is cruciaal om de infectie snel te bestrijden en te voorkomen dat de aandoening chronisch wordt.

    Lees meer
  • Imby diervoeding en supplementen: gezondheid en duurzaamheid in ieder brokje!
    Imby diervoeding en supplementen: gezondheid en duurzaamheid in ieder brokje!
    88 Keer bekeken

    Het groeiende bewustzijn van dierenmishandeling en de dringende CO2 problematiek vraagt voor innovatieve oplossingen in alle sectoren, zo ook in de diervoeding. En dat juichen we bij PetPol toe door ons gamma uit te breiden met de duurzame diervoeding en supplementen van Imby!

    Lees meer
  • Een hoestende hond: van kennelhoest tot hartproblemen
    Een hoestende hond: van kennelhoest tot hartproblemen
    215 Keer bekeken

    Hoesten is een veelvoorkomende klacht bij honden en de oorzaken zijn talrijk. Een "kuchje" nu en dan lijkt misschien onschuldig, maar het kan een belangrijk signaal zijn van een onderliggend probleem, zoals een hartprobleem of kanker. In dit blog lees je meer over de mogelijk oorzaken van hoesten en wat je kan doen om de klachten te verzachten.

    Lees meer
  • De kracht van voeding en supplementen bij hartproblemen
    De kracht van voeding en supplementen bij hartproblemen
    342 Keer bekeken

    Zowel bij honden als katten komen hartproblemen zoals lekkende hartkleppen en hartspierziekten frequent voor. Sommige van deze ziekten zoals HCM bij de kat en DCM bij de hond kunnen een genetische basis hebben, problemen van de kleppen zijn dan weer vaker gerelateerd aan ouderdom of slijtage. Ongeacht wat aan de basis van deze aandoeningen ligt, nutritionele ondersteuning kan wel degelijk een verschil maken in de levenskwaliteit en levensduur van je huisdier. In dit blog lees je welke...

    Lees meer
  • Vitamine B tekort bij honden en katten
    Vitamine B tekort bij honden en katten
    328 Keer bekeken

    Vitaminen B spelen een essentiële rol in de gezondheid en vitaliteit van je dier. Ze helpen bij het vervullen van zeer uiteenlopende functies zoals de opname en afbraak van voedingsstoffen, energieproductie, en de aanmaak van bloedcellen. Vitaminen B zijn bovendien essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel en spijsverteringsstelsel en het behoud van een gezonde huid en vacht. Onder normale omstandigheden dekt een evenwichtige gebalanceerde voeding de vitamine B behoefte van je...

    Lees meer
  • ReboCare: Verzorging zonder zorgen!
    ReboCare: Verzorging zonder zorgen!
    273 Keer bekeken

    Naast hoog kwalitatieve voedingssupplementen beschikt ReboPharm eveneens over een breed assortiment uitstekende verzorgingsproducten. Met de ReboCare verzorgingsproducten krijgt jouw dier verzorging van kop tot teen.

    Lees meer
  • Geef je dier een boost met de nieuwe voedingssupplementen van ReboPharm
    Geef je dier een boost met de nieuwe voedingssupplementen van ReboPharm
    425 Keer bekeken

    Graag laten we jullie kennismaken met de voedingssupplementen van ReboPharm. Dit is een Duits bedrijf dat hoog kwalitatieve voedingssupplementen en verzorgingsproducten ontwikkelt die zoveel mogelijk aansluiten op de specifieke behoefte van jouw dier. Van ondersteuning voor een gezonde huid en vacht, tot het bevorderen van een sterk immuunsysteem en optimale spijsvertering en bewegingsstelsel, deze supplementen bieden een uitgebalanceerde mix van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten om de...

    Lees meer
  • Hoe kan ik mijn dier met kanker ondersteunen?
    Hoe kan ik mijn dier met kanker ondersteunen?
    562 Keer bekeken

    Wanneer je als eigenaar te horen krijgt dat je dier kanker heeft zakt de moed je in de schoenen en voel je je machteloos. Maar de diagnose van kanker wilt niet zeggen dat je als eigenaar niets meer voor je huisdier kan doen. Integendeel, meer als ooit tevoren zal je dier jouw steun, liefde en zorgen nodig hebben. Dieren met kanker zijn extreem gevoelig voor vermagering en spierverlies en hierop dient zo spoedig mogelijk te worden ingespeeld, nog alvorens het zichtbaar wordt. In dit blog gaan...

    Lees meer
  • NutraPro: een hoogwaardig pre- & probiotisch voedingssupplement voor dieren!
    NutraPro: een hoogwaardig pre- & probiotisch voedingssupplement voor dieren!
    238 Keer bekeken

    Probiotica zijn levende bacteriën of gisten die een tal van gezondheidsvoordelen kunnen bieden die veel verder rijken dan het maagdarmstelsel. Een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich ter hoogte van de darmen en dus hebben probiotica het vermogen om het immuunsysteem te versterken en het risico op infecties, allergieën en auto-immuunziektes te beperken.

    Lees meer
  • Natvoeding: geen traktatie, wel een must  voor de gezondheid van jouw kat!
    Natvoeding: geen traktatie, wel een must voor de gezondheid van jouw kat!
    266 Keer bekeken

    Vele katteneigenaren voeren hun kat brokken en zien natvoer als traktatie. Maar eigenlijk zou dit beter andersom zijn. Katten zijn slechte drinkers en zijn vaak chronisch uitgedroogd zonder dat we hier erg in hebben. Maar dit heeft een weerslag op de urinewegen en in het bijzonder de nieren van katten. Het is niet voor niets dat nierziekte het meeste meest voorkomende probleem is bij senior katten.

    Lees meer
  • Mijn dier is gestoken door een insect, wat moet ik nu doen?
    Mijn dier is gestoken door een insect, wat moet ik nu doen?
    467 Keer bekeken

    Honden en katten zijn zeer nieuwsgierige dieren en steken maar al te graag hun neus overal in. Helaas moeten ze dit ondernemende gedrag, vooral tijdens de warmere maanden, vaak bekopen met een pijnlijke beet of steek. De last dat een dier hiervan ondervindt is afhankelijk van het type insect. Vaak blijven de klachten beperkt tot de plaats van de beet of steek zelf, maar soms reageren dieren allergisch wat gevaren met zich meer kan brengen. 

    Lees meer
  • Welke voedingsbestanddelen zijn gevaarlijk voor mijn hond & kat?
    Welke voedingsbestanddelen zijn gevaarlijk voor mijn hond & kat?
    400 Keer bekeken

    De meeste huisdiereigenaren hebben het al wel eens meegemaakt: je draait je rug en je dier gaat ervandoor met een stuk chocolade of zit met zijn neus in je bord. In vele gevallen is dit geen groot probleem, maar niet alles wat wij eten is ook geschikt voor honden en katten. Om correct te kunnen handelen is het belangrijk een idee te hebben welke voedingsmiddelen ongezond en schadelijk kunnen zijn en dat kom je te weten in dit blog.

    Lees meer
  • Een optimale vertering: het belang van een gezonde darmflora en lichtverteerbare voeding bij honden
    Een optimale vertering: het belang van een gezonde darmflora en lichtverteerbare voeding bij honden
    434 Keer bekeken

    In dit blog lees je meer over het normale verteringsproces bij honden en ontdek je hoe de juiste voeding en het ondersteunen van een evenwichtige darmflora kunnen bijdragen aan het verminderen van spijsverteringsproblemen en het bevorderen van de algehele gezondheid en vitaliteit.

    Lees meer
  • Braken bij de hond: van onschuldig tot spoedeisend
    Braken bij de hond: van onschuldig tot spoedeisend
    1397 Keer bekeken

    Iedere hond braakt wel eens, maar wanneer onderneem je best actie en neem je contact op met de dierenarts? En wat zijn de stappen die je als baasje zelf kan ondernemen om je hond te helpen? Dat en veel meer kom je te weten in dit blog.

    Lees meer
  • Wat is de beste voeding voor mijn puppy?
    Wat is de beste voeding voor mijn puppy?
    307 Keer bekeken

    De grote verschillen in lichaamsbouw tussen de verschillende hondenrassen gaat gepaard met verschillende voedingsbehoeften. Dit geldt in het bijzonder voor pups van grote rassen en reuze rassen waar een verkeerde voeding een enorme impact kan hebben op de gezondheid van je hond. In dit blog geven we tips en advies omtrent puppyvoeding en het voedingsregime zodat je pup de beste start krijgt. 

    Lees meer
  • Mijn paard heeft een peesblessure, wat nu?
    Mijn paard heeft een peesblessure, wat nu?
    659 Keer bekeken

    Gezonde pezen en ligamenten zijn essentieel voor de beweging van een paard en letsels kunnen ernstige gevolgen hebben voor het functioneren. Daarom is het belangrijk om de pezen en ligamenten van goed te verzorgen en te beschermen om overbelasting en blessures te voorkomen.

    Lees meer
  • CBD-olie: alle voordelen op een rijtje!
    CBD-olie: alle voordelen op een rijtje!
    835 Keer bekeken

    In de afgelopen jaren is er steeds meer belangstelling ontstaan voor het gebruik van CBD-olie bij dieren. CBD, of cannabidiol, is een stof die wordt gewonnen uit de hennepplant en die in verband wordt gebracht met diverse gezondheidsvoordelen. Vanwege de toenemende populariteit van CBD-olie voor dieren, hebben veel huisdiereigenaren interesse in het gebruik ervan als een natuurlijke aanvulling op de reguliere medische behandelingen. In dit blog gaan we dieper in op de voordelen. Wil jij meer...

    Lees meer
  • Mijn hond doet kleine plasjes, kan het een blaasontsteking zijn?
    Mijn hond doet kleine plasjes, kan het een blaasontsteking zijn?
    1686 Keer bekeken

    Wanneer je hond plots kleine plasjes doet gaan alle alarmbellen rinkelen. Een blaasontsteking! Dat kan, maar een blaasontsteking is niet altijd ‘zomaar’ een blaasontsteking. In dit artikel kom je alles te weten over de mogelijke oorzaken van een blaasontsteking en de stappen die je best onderneemt wanneer je hond terugkerende blaasproblemen heeft.

    Lees meer
  • De rol van voeding en voedingssupplementen in het verminderen van stress bij katten
    De rol van voeding en voedingssupplementen in het verminderen van stress bij katten
    586 Keer bekeken

    Stress kan een grote impact hebben op de gezondheid en de levenskwaliteit van je kat. Als katteneigenaar is het niet alleen belangrijk tekenen van stress tijdig op te merken, maar hier ook correct mee om te gaan. In dit blog lees je meer over de positieve invloed die voeding en voedingssupplementen kunnen hebben op stress bij katten.

    Lees meer
  • Hoe verzorg ik het beste de voetjes van mijn hond of kat?
    Hoe verzorg ik het beste de voetjes van mijn hond of kat?
    1305 Keer bekeken

    Net zoals mensen hebben ook de voeten van onze huisdieren basisverzorging nodig. Indien men hier als diereigenaar niet de nodige aandacht aan besteed dan kan dit voor onnodige problemen en pijn zorgen. In dit blog lees je waar je als eigenaar op moet letten en hoe je de voetjes van je huisdieren de beste zorgen geeft.

    Lees meer
  • Omega-3 en Omega-6 vetzuren, veel meer dan een hype!
    Omega-3 en Omega-6 vetzuren, veel meer dan een hype!
    884 Keer bekeken

    Onverzadigde vetzuren hebben hun plaats in de wereld van de supplementen gevonden. De gezondheidsvoordelen zouden talrijk zijn, maar is dit ook echt zo? En heeft je dier nu meer baat bij een Omega-3 supplement of Omega-6? Of combinatie van beide? Dit en veel meer lees je in dit blog. 

    Lees meer
  • Seresto: een langdurig werkzame halsband tegen vlooien, teken, luizen én zandvliegen!
    Seresto: een langdurig werkzame halsband tegen vlooien, teken, luizen én zandvliegen!
    555 Keer bekeken

    Het wordt stilaan minder koud en dat betekent ook dat ectoparasieten zoals vlooien en teken weer voor meer ongemak gaan zorgen. Teken dragen ernstige ziektes over (de ziekte van Lyme, Ehrlichiose, Anaplasmose en Babesiose) en vlooien kunnen erge jeuk veroorzaken. Dieren met een vlooienallergie kunnen wekenlang jeuk houden van één enkele vlooienbeet en een continue vlooienpreventie is de enige manier om dit probleem aan te pakken. 

    Lees meer
  • Movoflex: een uniek voedingssupplement ter ondersteuning van de gewrichten en mobiliteit van je hond!
    Movoflex: een uniek voedingssupplement ter ondersteuning van de gewrichten en mobiliteit van je hond!
    831 Keer bekeken

    De meeste honden krijgen vroeg of laat te maken met gewrichtsproblemen. Naast gewichtscontrole, aangepaste beweging en pijnmedicatie kunnen gewrichtsondersteunende supplementen een wereld van verschil maken voor deze honden. Dergelijke supplementen kunnen ook preventief ingezet worden bij honden die een groot risico lopen op gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie en osteochondrose.

    Lees meer
  • Wist je dat...? (Alle mythes rond haarballen op een rijtje)
    Wist je dat...? (Alle mythes rond haarballen op een rijtje)
    440 Keer bekeken

    In dit blog helpt onze dierenarts de meest voorkomende misvattingen omtrent haarballen uit de wereld....

    Lees meer
  • Haarballen ('Trichobezoaren') bij katten: onschuldig of toch niet?
    Haarballen ('Trichobezoaren') bij katten: onschuldig of toch niet?
    761 Keer bekeken

    Tricho wat?! Tricho betekent haar en bezoar betekent een klomp materiaal die zich in het maagdarmstelsel bevindt. Deze klomp haar heeft meestal niet de vorm van een bal zoals de naam doet vermoeden maar is eerder langwerpig en bestaat behalve uit haar ook uit speeksel en verteringssappen. De meeste kattenbaasjes hebben al wel eens een haarbal in huis gevonden en kijken hier niet vreemd van op. Maar zijn haarballen altijd onschuldig? Helaas niet. Meestal schuilt er een medische oorzaak achter...

    Lees meer
  • Artrose bij paarden
    Artrose bij paarden
    925 Keer bekeken

    Zowel sportpaarden als recreatiepaarden kunnen vroeg of laat te maken krijgen met artrose. Artrose is één van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid bij paarden en kan een grote impact hebben de levenskwaliteit van je paard. De aandoening kan in principe in elk gewricht ontstaan, maar bij paarden komt artrose het meest voor ter hoogte van de hals en de ledematen. Hoewel artrose niet genezen kan worden, kan je als eigenaar heel wat doen om de gewrichten van je paard zo soepel mogelijk...

    Lees meer
  • Leverproblemen bij honden
    Leverproblemen bij honden
    2170 Keer bekeken

    Door de centrale rol in het metabolisme komt de lever met erg veel schadelijke stoffen en organismen in aanraking. Gelukkig heeft de lever een groot herstelvermogen en kunnen veel leverproblemen met de juiste ondersteuning goed onder controle gehouden worden. 

    Lees meer
  • De do's en don'ts bij een oorontsteking...
    De do's en don'ts bij een oorontsteking...
    1907 Keer bekeken

    Een oorontsteking, ook wel otitis externa genoemd, is een van de meest voorkomende aandoeningen bij honden. De complexiteit en ernst wordt vaak onderschat met terugkerende problemen als gevolg. De herhaaldelijke consulten vanwege onvoldoende verbetering of herval kunnen tot grote frustratie leiden bij zowel de eigenaar als de dierenarts. Alle reden dus om je goed te informeren en te voorkomen dat deze situatie zich bij jouw dier voordoet.

    Lees meer
  • Frontpro: Dé kauwtablet tegen Vlooien, Teken, Demodex en Schurft!
    Frontpro: Dé kauwtablet tegen Vlooien, Teken, Demodex en Schurft!
    4634 Keer bekeken

    Het advies om je hond enkel in de zomer te behandelen tegen vlooien en teken is al lang verleden tijd. Het veranderend klimaat heeft tot gevolg dat teken gedurende een veel langere periode in het jaar aanwezig zijn. En vlooien, die hebben de winter altijd wel weten te overleven door zich binnenshuis te vestigen. Het hele jaar rond behandelen, dat is het enige juiste advies en dit is zoveel efficiënter en gemakkelijker met een smakelijke kauwtablet zoals Frontpro.

    Lees meer
  • Welke oorreiniger is het meest geschikt voor mijn dier?
    Welke oorreiniger is het meest geschikt voor mijn dier?
    1005 Keer bekeken

    Het reinigen van de oren van je huisdier is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet indien je dier een pijnlijke oorontsteking heeft. In dit blog lees je hoe je dit het beste aanpakt en welke oorreiniger je het beste voor jouw dier gebruikt.

    Lees meer
  • Voedingsadvies voor senior en geriatrische katten
    Voedingsadvies voor senior en geriatrische katten
    704 Keer bekeken

    Oudere katten worden vaak onder één noemer geplaatst, maar dit is alle behalve correct. We zien grote verschillen in voedingsbehoefte tussen senior katten en geriatrische katten waarbij energiebehoefte en eiwitgehalte centraal staan. Wanneer je kat te maken krijgt met ouderdomskwaaltjes wordt het geven van de juiste voeding nog belangrijker. In dit blog maken we je wegwijs in de wereld van de senior voedingen, zowel voor gezonde vitale katten als voor katten met typische ouderdomsklachten.

    Lees meer
  • De beste voeding voor jouw oude hond
    De beste voeding voor jouw oude hond
    529 Keer bekeken

    Een goede voeding is de basis voor een gezonde hond, en dat gedurende alle levensstadia. Een aangepaste voeding kan onderdeel zijn van een therapie en kan soms zelf voorkomen dat je hond bepaalde ziektes ontwikkelt. Wanneer jouw hond ouder wordt, raad men aan om over te schakelen op een ‘senior’ voeding. Maar wat onderscheidt een seniorvoeding van een andere voeding? En moet ieder ouder dier overschakelen op een andere voeding? Dit en zoveel meer kom je te weten in dit blog.

    Lees meer
  • Zo bezorg je jouw dier een fijne oude dag
    Zo bezorg je jouw dier een fijne oude dag
    618 Keer bekeken

    We houden zielsveel van onze huisdieren en het is vaak moeilijk om onder ogen te zien dat ook zij een dagje ouder worden. Hoewel verouderen geen ziekte is gaat het wel gepaard met grote veranderingen in het lichaam waardoor andere zorgen nodig zijn. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je als baasje kan doen om het verouderingsproces te vertragen en om je dier een aangename oude dag te bezorgen.

    Lees meer
  • Vuurwerkangst: Laat je jaarwisseling niet verknallen!
    Vuurwerkangst: Laat je jaarwisseling niet verknallen!
    731 Keer bekeken

    Vele dierenliefhebbers zijn gefrustreerd dat er nog steeds vuurwerk mag worden afgestoken. Hoewel er al op meerdere plaatsen een vuurwerkverbod is, moeten we erbij stilstaan dat vuurwerk de komende jaren waarschijnlijk nog niet zal verdwijnen. Dit is niet iets wat jij als eigenaar onmiddellijk kan veranderen. Wat je wel in de hand hebt is hoe je hiermee omgaat. In dit blog bespreken we hoe je jouw dier en de omgeving kan voorbereiden op deze avond.

    Lees meer
  • Artrose bij de kat: niet zo zeldzaam als velen denken!
    Artrose bij de kat: niet zo zeldzaam als velen denken!
    1516 Keer bekeken

    Vele mensen denken dat artrose een aandoening is die voornamelijk voor komt bij oude en grote honden. Maar niets is minder waar. Naar schatting heeft 60% van de adulte katten en 90% van de katten boven 10 jaar artrose. Artrose wordt omschreven als slijtage van gewrichten, maar dit betekent niet dat het bij het normale verouderingsproces hoort. Er zijn wel degelijk heel wat factoren die het ontstaan en de progressie van artrose beïnvloeden. Gelukkig kan men hier als baasje op inspelen en zo de...

    Lees meer
  • Waarom paarden zo gevoelig zijn voor maagzweren
    Waarom paarden zo gevoelig zijn voor maagzweren
    1087 Keer bekeken

    Maagzweren of maagulcera zijn een veel voorkomend probleem bij paarden: gemiddeld 50% van de recreatiepaarden hebben er last van, dit gemiddelde loopt op tot 90% bij sportpaarden. Een maagzweer is een beschadiging van de maagwand ten gevolge van maagzuur. Maar dit is wat kort door de bocht, elk paard maakt immers maagzuur aan. Wat zorgt er dan voor dat het ene paard maagzweren ontwikkelt en het andere niet? En wat kan je doen om het ontstaan ervan zoveel mogelijk te beperken? Dat en zoveel...

    Lees meer
  • Artrose bij de hond, meer dan 'gewoon' ouderdom!
    Artrose bij de hond, meer dan 'gewoon' ouderdom!
    1579 Keer bekeken

    Maar liefst 1 op 5 honden krijgt te maken met artrose, dit maakt het de meest voorkomende chronische aandoening. Artrose wordt vaak omschreven als slijtage van de gewrichten, maar dit betekent niet dat het bij het normale verouderingsproces hoort. Het is een complexe ziekte waarbij vele factoren een invloed spelen in de ontwikkeling en progressie. Door rekening te houden met deze factoren kan men voor iedere hond een individueel managementplan opstellen waarbij pijnstilling, voeding,...

    Lees meer
  • Deze ingrediënten verbeteren de mobiliteit van jouw dier!
    Deze ingrediënten verbeteren de mobiliteit van jouw dier!
    515 Keer bekeken

    Ben jij ook al uren op zoek geweest naar het juiste gewrichtsondersteunende supplement voor jouw dier, maar werd je overvallen door alle opties? Dan gaat dit blog je op weg helpen in de toekomst een onderbouwde keuze te maken. 

    Lees meer
  • Van blaaskristallen tot blaasstenen....
    Van blaaskristallen tot blaasstenen....
    1628 Keer bekeken
    1 Opmerking
    (5.0)

    Men spreekt van blaasgruis of kristallen wanneer er microscopisch kleine kristallen aanwezig zijn in de urine. Blaasgruis blijft vaak onopgemerkt. Als er wel klachten worden waargenomen dan zijn deze gelijkaardig aan de klachten bij een blaasontsteking: vaker kleine plasjes doen, pijn bij het plassen en eventueel bloed bij de urine. 

    Lees meer
  • Lagere urinewegproblemen (FLUTD) bij de kat
    Lagere urinewegproblemen (FLUTD) bij de kat
    705 Keer bekeken

    FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) is een verzamelnaam voor aandoeningen van de lagere urinewegen (de blaas en de plasbuis) bij katten. Naar schatting wordt jaarlijks maar liefst 8% van de katten in Europa in de praktijk aangeboden met FLUTD. Plast jouw kat geregeld langs de kattenbak? Dan zou het we eens kunnen dat hij/zij ook last heeft van FLUTD. 

    Lees meer
  • Help! Mijn kat plast naast de bak
    Help! Mijn kat plast naast de bak
    1428 Keer bekeken

    Wanneer je kat plots naast de bak begint te plassen dan weet iedere eigenaar dat er iets mis is met het dier. Vaak bevindt het probleem zich ter hoogte van de urinewegen, maar ook andere, soms minder voor de hand liggende oorzaken kunnen aan de basis liggen. Hieronder geven we een kort overzicht van wat mogelijk aan de hand kan zijn met jouw kat wanneer deze klacht zich voordoet. 

    Lees meer
  • Chronische nierziekte bij katten en honden
    Chronische nierziekte bij katten en honden
    1751 Keer bekeken

    Chronische nierziekte is één van de meest voorkomende aandoeningen bij ouder wordende dieren en komt 3 keer meer voor bij katten dan bij honden. Maar liefst 1 op de 3 katten en 1 op de 10 honden zullen te kampen krijgen met nierziekte. Duidelijke klachten treden pas op wanneer 70% van het functionele nierweefsel verloren is, en om deze reden wordt de diagnose vaak pas laattijdig gesteld. Hoewel nierziekte niet te genezen is, kunnen we met de juiste ondersteuning de achteruitgang vertragen en...

    Lees meer
  • Huidgisten (Malassezia): van onschuldig tot problematisch
    Huidgisten (Malassezia): van onschuldig tot problematisch
    4432 Keer bekeken

    Hoewel gisten (ook wel Malassezia genoemd) normale huidbewoners zijn kunnen onder bepaalde omstandigheden een ontsteking van de huid veroorzaken, men spreekt dan van een Malassezia dermatitis. Die ontsteking gaat typisch gepaard met een vieze muffe geur die de meeste mensen meteen opmerken. Bij het ontstaan van zo een ontsteking dient men altijd de onderliggende oorzaak proberen te achterhalen, wat in de meeste gevallen een allergie is.

    Lees meer
  • Mijn pup heeft diarree, kan het Parvo zijn?
    Mijn pup heeft diarree, kan het Parvo zijn?
    1323 Keer bekeken

    Het bang afwachten van het resultaat van een parvotest is iets wat nooit went. Parvo is een ziekte met vaak een dodelijke afloop, en dat na een soms lange lijdensweg. Een pup hoort geen pijn te hebben of te lijden, en al zeker niet ten gevolge van een ziekte waartegen gevaccineerd kan worden. Met de intrede van het titeren werd het vaccinatiebeleid de laatste jaren flink onder de loep genomen en soms aangepast. Hier is niets mis mee, zolang het met de nodige kennis en voorzichtigheid gebeurt....

    Lees meer
  • Weg met traanstrepen!
    Weg met traanstrepen!
    1782 Keer bekeken

    Traanstrepen zijn de roestbruin verkleuring van de haren beiderzijds langs de neus. Dit kennen baasjes van witte honden maar al te goed. De verkleuring ontstaat door porfyrine (een molecule dat ijzer bevat en ontstaat door de afbraak van hemoglobine) dat zich niet alleen in tranen bevindt, maar ook in speeksel en urine. Het wegkrijgen van traanstrepen is alles behalve gemakkelijk, maar in dit blog helpen we je alvast op weg.

    Lees meer
  • Droge ogen of Keratoconjunctivitis Sicca (KCS) bij honden en katten
    Droge ogen of Keratoconjunctivitis Sicca (KCS) bij honden en katten
    1628 Keer bekeken

    Keratoconjunctivitis Sicca KCS betekent letterlijk een ontsteking van het hoornvlies (keratitis) en het bindvlies (conjunctivitis) ten gevolge van uitdroging. De uitdroging ontstaat doordat er te weinig traanvocht geproduceerd wordt door de traanklieren of doordat de kwaliteit van de traanfilm onvoldoende is. Het komt vaak voor bij honden van middelbare tot oudere leeftijd, maar veel minder vaak bij katten. De aandoening is goed te behandelen maar vraagt de nodige aandacht, en dat levenslang. 

    Lees meer
  • Alles wat je moet weten over de ogen van je viervoeter
    Alles wat je moet weten over de ogen van je viervoeter
    1955 Keer bekeken

    Men zegt wel eens dat de ogen de spiegels van onze ziel zijn en ook bij onze huisdieren gaat dit gezegde op. De gezondheid en de gemoedstoestand is vaak af te lezen in de blik van je huisdier en vele aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, diabetes en infecties kunnen een directe weerslag hebben op de ogen van onze dieren.

    Lees meer
  • Vlooienallergie bij honden en katten
    Vlooienallergie bij honden en katten
    1093 Keer bekeken

    Insecten en spinachtigen (horzels, wespen, mieren, bijen,…) kunnen een allergische reactie teweegbrengen bij je huisdier. De allergische reactie veroorzaakt door een vlooienbeet (meer bepaald het speeksel van de vlo) is de meest bekende en voorkomende allergie bij katten en honden. De symptomen die ermee gepaard gaan staan bekend als ‘vlooienallergie dermatitis’ of ‘VAD’.

    Lees meer
  • Mijn dier heeft een hotspot, wat nu?
    Mijn dier heeft een hotspot, wat nu?
    3151 Keer bekeken

    Een hotspot is een plaatselijke vochtige ontsteking van de huid die het dier zelf veroorzaakt door het aanhoudend likken, bijten of krabben wat het gevolg is van irritatie of een jeukprikkel. Indien hotspots regelmatig terugkeren is het uiterst belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak van de jeuk of irritatie. Lees hierover meer in dit blog en leer wat je zelf kan doen wanneer je een hotspot bij je hond of kat ontdekt. 

    Lees meer
  • Atopie (omgevingsallergie) bij katten
    Atopie (omgevingsallergie) bij katten
    1034 Keer bekeken

    Net zoals bij honden is atopie bij katten (na vlooienallergie) de meest voorkomende allergie. Er zijn heel wat gelijkenissen, maar ook veel verschillen met atopie bij honden. Zo ontstaat de reactie meestal eveneens tegenover gras- en boompollen, kruiden, schimmels en mijten en uit het zich in vele gevallen in jeuk met huidontstekingen als gevolg (‘dermatitis’). 

    Lees meer
  • Atopie (omgevingsallergie) bij honden
    Atopie (omgevingsallergie) bij honden
    1962 Keer bekeken

    Een atopie is een (erfelijke) vorm van een allergie waarbij de antistoffen gericht zijn tegen onschuldige stoffen in de omgeving zoals grassen, boompollen en huisstofmijt. De huidklachten die hiermee gepaard gaan worden omschreven als ‘caniene atopische dermatitis’ of ‘CAD’ en uiten zich in erge jeuk, roodheid en ontsteking van de huid en oren gepaard gaande met terugkerende infecties. 

    Lees meer
  • Wist je dat...? (Voedselallergie)
    Wist je dat...? (Voedselallergie)
    831 Keer bekeken

    In dit blog helpt onze dierenarts de meest voorkomende misvattingen rond voedselallergie uit de wereld. Wist je bijvoorbeeld dat de grote meerderheid van de dieren met een voedselallergie helemaal geen maag-darmklachten heeft?

    Lees meer
  • Voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie, wat is het verschil?
    Voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie, wat is het verschil?
    1171 Keer bekeken

    Voor een leek betekenen de termen voedselallergie en voedselintolerantie meestal hetzelfde en ze worden dan ook vaak foutief door elkaar gebruikt. Een voedselovergevoeligheid kan gezien worden als een verzamelnaam voor een abnormale reactie van het lichaam op een voedingsmiddel, hieronder valt dus zowel een voedselallergie als een voedselintolerantie.

    Lees meer
  • Wat is eigenlijk een allergie?
    Wat is eigenlijk een allergie?
    797 Keer bekeken

    Een allergie is een abnormale en overdreven reactie van het immuunsysteem op een onschuldige substantie dat het ‘allergeen’ genoemd wordt. Waar normaal het immuunsysteem het lichaam beschermt tegen infectie en ziekte, zal in dit geval het immuunsysteem dus een schadelijk reactie teweegbrengen.

    Lees meer
  • Op reis met je huisdier: Goed begonnen is half gewonnen!
    Op reis met je huisdier: Goed begonnen is half gewonnen!
    577 Keer bekeken

    De vakantieperiode komt eraan en vele mensen willen er graag tussenuit, zeker na afgelopen jaren met vele beperkingen. Sommige mensen beslissen hun dier tijdelijk naar familie, vrienden of een pension te brengen, andere nemen hun viervoeter het liefst overal mee naar toe. Wanneer je tot deze laatste groep behoort dan wil je graag zo goed mogelijk voorbereid zijn zodat je dier zo min mogelijk risico loopt om ziek te worden.

    Lees meer
  • Oververhitting (Hyperthermie) bij de hond
    Oververhitting (Hyperthermie) bij de hond
    657 Keer bekeken

    Hoewel de meeste huisdiereigenaren maar al te goed het gevaar beseffen van de hitte voor onze huisdieren komt het toch geregeld voor dat honden oververhit geraken. Met name de kortsnuitige (brachycefale) rassen zijn erg gevoelig voor dit probleem. Een andere veel voorkomende oorzaak van oververhitting is de bloedhete auto waarin het dier ‘maar' 5 minuutjes moet wachten.

    Lees meer
  • Anaalklierproblemen
    Anaalklierproblemen
    2347 Keer bekeken

    ‘Mijn hond ruikt naar vis’ en ‘mijn hond rijdt sleetje’ zijn klachten die mensen vaak tot bij de dierenarts brengen. Vele huisdiereigenaren weten de anaalklieren het probleem zijn en geraken na verloop van tijd gefrustreerd door het steeds terugkerende probleem en de herhaalde bezoekjes bij de dierenarts. In deze blog geven we graag wat meer uitleg en tips in de hoop het aantal dierenartsen bezoekjes tot het minimum te beperken.

    Lees meer
  • Longwormen bij honden en katten
    Longwormen bij honden en katten
    1028 Keer bekeken

    Longwormen komen steeds meer voor in Europa, en dus ook in Nederland en België. Dit is een belangrijk gegeven om mee te nemen wanneer je een ontwormingsmiddel kiest voor je huisdier of wanneer je dier luchtwegproblemen heeft. 

    Lees meer
  • Leishmania & Zandvliegen
    Leishmania & Zandvliegen
    1295 Keer bekeken

    Leishmaniose is een ernstige chronische en soms dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet Leishmania. Deze parasiet behoort tot de groep van de eencelligen of protozoa en wordt overgedragen door zandvliegen. Deze zandvliegen komen niet voor in onze regio (Nederland & België), maar wel rond het Middellands Zeegebied. Vandaar dat Leishmaniose vaak als een reisziekte omschreven wordt. Bovendien is Leishmaniose ook een zoönose, wat betekent dat de ziekte overgedragen kan worden...

    Lees meer
  • Wist je dat...? (Gebit)
    Wist je dat...? (Gebit)
    455 Keer bekeken

    In dit blog behandelt dierenarts Lindsey Cantillon leuke weetjes over het gebit bij honden en katten. Wist je bijvoorbeeld dat gaatjes in de tanden zelden voorkomen bij huisdieren?

    Lees meer
  • Diabetes Mellitus (Suikerziekte) bij de kat
    Diabetes Mellitus (Suikerziekte) bij de kat
    1258 Keer bekeken

    Dat katten geen kleine honden zijn wordt ook weer duidelijk als het om suikerziekte gaat. Hoewel er wat gelijkenissen zijn tussen de ziekte bij hond en kat zijn er ook zeer belangrijke verschillen waar je je als baasje bewust van dient te zijn. 

    Lees meer
  • Diabetes Mellitus (Suikerziekte) bij de hond
    Diabetes Mellitus (Suikerziekte) bij de hond
    1485 Keer bekeken

    We kennen deze ziekte allemaal wel maar wat houdt het nu concreet in als er bij je huisdier suikerziekte wordt vastgesteld? Op het moment dat deze diagnose wordt vastgesteld ben je als baasje vaak overdonderd en is het normaal dat niet alle informatie die de dierenarts je geeft onmiddellijk blijft hangen. Daarom zetten wij graag alles nog eens voor je op een rijtje zodat je in staat bent de beste zorg te bieden voor je dierbare viervoeter zonder je hierbij onzeker te hoeven voelen.  

    Lees meer
  • Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) bij de hond en kat
    Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) bij de hond en kat
    1818 Keer bekeken

    We hebben het in onze vorige blogs al gehad over de alvleesklier en ziekten zoals diabetes en pancreatitis die verband houden met dit orgaan. In deze blog gaan we het hebben over een andere, eerder zeldzame aandoening, namelijk exocriene pancreasinsufficiëntie of kort gezegd EPI. 

    Lees meer
  • Alvleesklierontsteking (Pancreatitis)
    Alvleesklierontsteking (Pancreatitis)
    1234 Keer bekeken

    De alvleesklier of pancreas is een klein orgaan dat zich naast de dunne darm bevindt en twee belangrijke functies uitoefent: vertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Deze 2 functies worden door afzonderlijke delen van de pancreas uitgevoerd. De bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd door de productie van de hormonen insuline en glucagon door de eilandjes van Langerhans. 

    Lees meer
  • Hartwormziekte (Dirofilariose) bij de hond
    Hartwormziekte (Dirofilariose) bij de hond
    759 Keer bekeken

    Hartwormziekte bij honden wordt veroorzaakt door de hartworm Dirofilaria immitis. De larfjes (microfilaria) van deze worm worden overgebracht via steekmuggen. Hartwormziekte komt bij ons niet voor, maar wel in Zuid- en Oost-Europa. 

    Lees meer
  • Babesiose bij honden
    Babesiose bij honden
    583 Keer bekeken

    Babesiose wordt veroorzaakt door de protozoaire (ééncellige) parasiet Babesia. Er bestaan enorm veel soorten Babesia maar degene die we in Europa het meest bij onze huisdieren kunnen aantreffen zijn Babesia Canis en Babesia Gibsoni.

    Lees meer
  • Ehrlichiose bij honden
    Ehrlichiose bij honden
    594 Keer bekeken

    Ehrlichiose wordt veroorzaakt door de Ehrlichia bacterie. Deze leeft in de witte bloedcellen en wordt overgedragen door de Riphicephalus teek. Dit is de teek die ook Babesia bij zich kan dragen en voorlopig nog niet in België en Nederland voorkomt. Om Ehrlichiose te kunnen krijgen moet een hond dus in het buitenland (Zuid-Europa) zijn geweest. Er zijn meerdere soorten Ehrlichia, maar de Ehrlichiose die wij kennen wordt veroorzaakt door Ehrlichia canis.

    Lees meer
  • Anaplasmose bij honden
    Anaplasmose bij honden
    836 Keer bekeken

    Anaplasmose is de ziekte die veroorzaakt wordt door de Anaplasma bacterie en wordt overgedragen door teken. De teek moet hiervoor minstens 24 uur vastgehecht zijn. Bij honden komen 2 soorten Anaplasma voor. Anaplasma Phagocytophylum en Anaplasma Platys.

    Lees meer
  • De ziekte van Lyme - (Lyme disease)
    De ziekte van Lyme - (Lyme disease)
    788 Keer bekeken

    Vele huisdiereigenaren hebben al wel eens een teek op hun dier gevonden en maken zich dan (terecht) zorgen. Teken kunnen heel wat nare ziekten overbrengen, de meest bekende hiervan is wellicht de ziekte van Lyme. Hoewel ook katten wel eens teken hebben, worden zij hier zelden ziek van. Katten blijken veel minder gevoelig te zijn voor tekenoverdraagbare ziekten. Bijgevolg zullen de blogs over tekenoverdraagbare ziekten  dus vooral gaan over het ziektebeeld zoals dat bekend is bij honden.

    Lees meer
  • Teken bij de hond en de kat
    Teken bij de hond en de kat
    1070 Keer bekeken

    Teken zijn bloedzuigende spinachtigen die tussen de struiken en het gras leven en voornamelijk voorkomen van april tot en met oktober. We onderscheiden zachte en harde teken. De teken die bij onze huisdieren voorkomen zijn harde teken, ook wel schildteken genoemd. 

    Lees meer
  • Wist je dat...? (Vlooien)
    Wist je dat...? (Vlooien)
    510 Keer bekeken

    In dit blog behandelt dierenarts Lindsey Cantillon vijf mythes over vlooien bij honden en katten. Denk jij bijvoorbeeld dat knoflook voldoende werkt tegen vlooien bij huisdieren?

    Lees meer
  • Help! Mijn dier heeft vlooien!
    Help! Mijn dier heeft vlooien!
    943 Keer bekeken

    Hoewel veel diereigenaren al eens problemen hebben ondervonden met vlooien blijven er toch nog veel misvattingen circuleren. In dit artikel willen we dan ook voor eens en altijd komaf maken met de mythes en je op weg helpen naar een vlo-vrije omgeving voor jou en je huisdier.

    Lees meer
  • Diarree bij de kat
    Diarree bij de kat
    1057 Keer bekeken

    Over het algemeen hebben katten minder snel diarree dan honden. Dit komt omdat katten kieskeurige eters zijn en honden vaak zonder nadenken alles in hun mond stoppen, ook dingen die helemaal niet eetbaar zijn. Diarree bij katten heeft dus vaker een onderliggende oorzaak die wat extra aandacht en onderzoek vereist. 

    Lees meer
  • Giardia
    Giardia
    1970 Keer bekeken

    Giardia is een ééncellige parasiet die behoort tot de flagellaten. Giardia komt zowel voor bij mensen als bij ander dieren. Hoewel Giardia een zoönose is en dus van dier op mens kan overgaan hebben de verschillende Giardia soorten wel een voorkeur voor een bepaalde gastheer en is het risico op overdracht van dier naar mens zeer gering. 

    Lees meer
  • Diarreeremmers, prebiotica of probiotica is dat niet allemaal hetzelfde?
    Diarreeremmers, prebiotica of probiotica is dat niet allemaal hetzelfde?
    2053 Keer bekeken

    Welnee… maar we snappen dat deze gedachte als huisdiereigenaar door je hoofd gaat. Met het brede scala aan producten is het ook enorm moeilijk om de bomen door het bos te zien. Met deze blog helpen we je alvast een eindje op weg.

    Lees meer
  • Diarree bij de hond
    Diarree bij de hond
    1383 Keer bekeken

    Elke hond heeft wel eens diarree maar hoe weet je nu of je aan de slag kan met een diarreeremmer of dat je toch best eventjes langs de dierenarts gaat? Of wordt het tijd voor een andere voeding? Graag geven we wat uitleg en tips zodat je weet wat te doen wanneer je hond de volgende keer diarree heeft. 

    Lees meer
  • Resorptielaesies (FORL) bij de kat
    Resorptielaesies (FORL) bij de kat
    793 Keer bekeken

    Resorptielaesies, ook wel FORL (Feline Odontoclastic Resorption Lesions) genoemd is een erg pijnlijke en veel voorkomende aandoening bij katten. Men schat dat minstens 40% van de katten last hebben van resorptielaesies maar helaas blijft de aandoening vaak onopgemerkt en dus onbehandeld.

    Lees meer
  • Kieswortelabcessen bij de hond
    Kieswortelabcessen bij de hond
    4927 Keer bekeken

    Heeft je hond plots een zwelling onder het oog of ter hoogte van de wang? Dan kan het wel eens zijn dat je hond een kieswortelabces heeft. Een abces is een holte gevuld met pus. Naarmate dat de druk toeneemt zal de pus een uitweg zoeken naar de buitenwereld en zal het abces ‘doorbreken’. Je ziet dan een gaatje waaruit geel-groene en soms bloederige troep komt. Een kieswortelabces breekt meestal ter hoogte van de huid door maar kan soms ook in de bek ter hoogte van de aangedane kies...

    Lees meer
  • Gebitsproblemen bij de hond en kat
    Gebitsproblemen bij de hond en kat
    944 Keer bekeken

    Hoewel tandproblemen een enorme impact kunnen hebben op de gezondheid van je huisdier gaan de meeste mensen pas naar de dierenarts wanneer de mondgeur ondraaglijk wordt of wanneer het duidelijk wordt dat hun dier moeite heeft met eten. In dit stadium is er helaas al zoveel schade dat het probleem niet meer opgelost kan worden en dat er tanden getrokken moeten worden. Een routine gebitsreiniging wordt dan plots een stuk gecompliceerder. De procedure duurt niet alleen langer (waardoor het...

    Lees meer
  • Hoe ontworm ik mijn hond of kat?
    Hoe ontworm ik mijn hond of kat?
    804 Keer bekeken

    Hoewel er de dag van vandaag een heel breed gamma aan ontwormingsproducten te verkrijgen is, wordt het merendeel van onze huisdieren niet of niet regelmatig ontwormd. Vele huisdiereigenaren vragen zich af of dit wel nodig is of zijn bang voor mogelijke bijwerkingen van ontwormingsproducten. Helaas staan we vaak niet stil bij de mogelijke gevolgen voor onze huisdieren en voor onszelf wanneer we onze huisdieren niet ontwormen.

    Lees meer
  • Mijn dier laten vermageren, hoe doe ik dat in de praktijk?
    Mijn dier laten vermageren, hoe doe ik dat in de praktijk?
    388 Keer bekeken

    Je hond of kat heeft overgewicht en je wilt deze graag laten afvallen, maar hoe bereken je nu eigenlijk precies hoeveel je dier per dag mag eten? Hou er rekening mee dat labels op de verpakking van dierenvoedingen slechts algemene richtlijnen zijn. Het is beter om voor elk dier individueel te berekenen hoeveel hij/zij mag hebben. In het voorbeeld hieronder maken we je duidelijk hoe je voor je eigen dier zo een berekening kan maken. In het voorbeeld gebruiken we Royal Canin Satiety Weight...

    Lees meer
  • Overgewicht (obesitas) bij de hond en de kat
    Overgewicht (obesitas) bij de hond en de kat
    1205 Keer bekeken

    Samen met tandproblemen is overgewicht (obesitas) één van de belangrijkste en meest voorkomende aandoeningen bij huisdieren. Obesitas is een aandoening met grote gevolgen voor je huisdier. Huisdieren met obesitas leven minder lang en hebben een aanzienlijk verminderde levenskwaliteit. De aanpak van obesitas vereist een aanpassing in gewoontes en vele van deze gewoontes maken deel uit van de band tussen huisdier en eigenaar.

    Lees meer
  • Wist je dat...? (Overgewicht)
    Wist je dat...? (Overgewicht)
    338 Keer bekeken

    In dit blog behandelt dierenarts Lindsey Cantillon leuke weetjes over obesitas (overgewicht) bij honden en katten. Denk jij bijvoorbeeld dat alleen een afvaldieet voldoende is om je dier te laten afvallen?

    Lees meer
Toont 1 tot 83 van 83 (1 pagina's)
Blog navigation

Laatste berichten

Laatste Reacties