Geplaatst in:"2022"

 
Sorteer op:
  • Senior hondenvoer en voedingsadvies
    Senior hondenvoer en voedingsadvies
    851 Keer bekeken

    Een goede voeding is de basis voor een gezonde hond, en dat gedurende alle levensstadia. Een aangepaste voeding kan onderdeel zijn van een therapie en kan soms zelf voorkomen dat je hond bepaalde ziektes ontwikkelt. Wanneer jouw hond ouder wordt, raad men aan om over te schakelen op een ‘senior’ voeding. Maar wat onderscheidt een seniorvoeding van een andere voeding? En moet ieder ouder dier overschakelen op een andere voeding? Dit en zoveel meer kom je te weten in dit blog.

    Lees meer
  • Essentiële tips voor de zorg van jouw senior dier
    Essentiële tips voor de zorg van jouw senior dier
    910 Keer bekeken

    We houden zielsveel van onze huisdieren en het is vaak moeilijk om onder ogen te zien dat ook zij een dagje ouder worden. Hoewel verouderen geen ziekte is gaat het wel gepaard met grote veranderingen in het lichaam waardoor andere zorgen nodig zijn. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je als baasje kan doen om het verouderingsproces te vertragen en om je dier een aangename oude dag te bezorgen.

    Lees meer
  • Vuurwerkangst: Laat je jaarwisseling niet verknallen!
    Vuurwerkangst: Laat je jaarwisseling niet verknallen!
    1217 Keer bekeken

    Vele dierenliefhebbers zijn gefrustreerd dat er nog steeds vuurwerk mag worden afgestoken. Hoewel er al op meerdere plaatsen een vuurwerkverbod is, moeten we erbij stilstaan dat vuurwerk de komende jaren waarschijnlijk nog niet zal verdwijnen. Dit is niet iets wat jij als eigenaar onmiddellijk kan veranderen. Wat je wel in de hand hebt is hoe je hiermee omgaat. In dit blog bespreken we hoe je jouw dier en de omgeving kan voorbereiden op deze avond.

    Lees meer
  • Artrose bij de kat: niet zo zeldzaam als velen denken!
    Artrose bij de kat: niet zo zeldzaam als velen denken!
    2664 Keer bekeken

    Vele mensen denken dat artrose een aandoening is die voornamelijk voor komt bij oude en grote honden. Maar niets is minder waar. Naar schatting heeft 60% van de adulte katten en 90% van de katten boven 10 jaar artrose. Artrose wordt omschreven als slijtage van gewrichten, maar dit betekent niet dat het bij het normale verouderingsproces hoort. Er zijn wel degelijk heel wat factoren die het ontstaan en de progressie van artrose beïnvloeden. Gelukkig kan men hier als baasje op inspelen en zo de...

    Lees meer
  • Waarom paarden zo gevoelig zijn voor maagzweren
    Waarom paarden zo gevoelig zijn voor maagzweren
    2008 Keer bekeken

    Maagzweren of maagulcera zijn een veel voorkomend probleem bij paarden: gemiddeld 50% van de recreatiepaarden hebben er last van, dit gemiddelde loopt op tot 90% bij sportpaarden. Een maagzweer is een beschadiging van de maagwand ten gevolge van maagzuur. Maar dit is wat kort door de bocht, elk paard maakt immers maagzuur aan. Wat zorgt er dan voor dat het ene paard maagzweren ontwikkelt en het andere niet? En wat kan je doen om het ontstaan ervan zoveel mogelijk te beperken? Dat en zoveel...

    Lees meer
  • Artrose bij de hond, meer dan 'gewoon' ouderdom!
    Artrose bij de hond, meer dan 'gewoon' ouderdom!
    2555 Keer bekeken

    Maar liefst 1 op 5 honden krijgt te maken met artrose, dit maakt het de meest voorkomende chronische aandoening. Artrose wordt vaak omschreven als slijtage van de gewrichten, maar dit betekent niet dat het bij het normale verouderingsproces hoort. Het is een complexe ziekte waarbij vele factoren een invloed spelen in de ontwikkeling en progressie. Door rekening te houden met deze factoren kan men voor iedere hond een individueel managementplan opstellen waarbij pijnstilling, voeding,...

    Lees meer
  • Deze ingrediënten verbeteren de mobiliteit van jouw dier!
    Deze ingrediënten verbeteren de mobiliteit van jouw dier!
    818 Keer bekeken

    Ben jij ook al uren op zoek geweest naar het juiste gewrichtsondersteunende supplement voor jouw dier, maar werd je overvallen door alle opties? Dan gaat dit blog je op weg helpen in de toekomst een onderbouwde keuze te maken. 

    Lees meer
  • Van blaaskristallen tot blaasstenen....
    Van blaaskristallen tot blaasstenen....
    3041 Keer bekeken
    1 Opmerking
    (5.0)

    Men spreekt van blaasgruis of kristallen wanneer er microscopisch kleine kristallen aanwezig zijn in de urine. Blaasgruis blijft vaak onopgemerkt. Als er wel klachten worden waargenomen dan zijn deze gelijkaardig aan de klachten bij een blaasontsteking: vaker kleine plasjes doen, pijn bij het plassen en eventueel bloed bij de urine. 

    Lees meer
  • Lagere urinewegproblemen (FLUTD) bij de kat
    Lagere urinewegproblemen (FLUTD) bij de kat
    1442 Keer bekeken

    FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) is een verzamelnaam voor aandoeningen van de lagere urinewegen (de blaas en de plasbuis) bij katten. Naar schatting wordt jaarlijks maar liefst 8% van de katten in Europa in de praktijk aangeboden met FLUTD. Plast jouw kat geregeld langs de kattenbak? Dan zou het we eens kunnen dat hij/zij ook last heeft van FLUTD. 

    Lees meer
  • Help! Mijn kat plast naast de bak
    Help! Mijn kat plast naast de bak
    3229 Keer bekeken

    Wanneer je kat plots naast de bak begint te plassen dan weet iedere eigenaar dat er iets mis is met het dier. Vaak bevindt het probleem zich ter hoogte van de urinewegen, maar ook andere, soms minder voor de hand liggende oorzaken kunnen aan de basis liggen. Hieronder geven we een kort overzicht van wat mogelijk aan de hand kan zijn met jouw kat wanneer deze klacht zich voordoet. 

    Lees meer
  • Chronische nierziekte bij katten en honden
    Chronische nierziekte bij katten en honden
    2902 Keer bekeken

    Chronische nierziekte is één van de meest voorkomende aandoeningen bij ouder wordende dieren en komt 3 keer meer voor bij katten dan bij honden. Maar liefst 1 op de 3 katten en 1 op de 10 honden zullen te kampen krijgen met nierziekte. Duidelijke klachten treden pas op wanneer 70% van het functionele nierweefsel verloren is, en om deze reden wordt de diagnose vaak pas laattijdig gesteld. Hoewel nierziekte niet te genezen is, kunnen we met de juiste ondersteuning de achteruitgang vertragen en...

    Lees meer
  • Huidgisten (Malassezia): van onschuldig tot problematisch
    Huidgisten (Malassezia): van onschuldig tot problematisch
    10190 Keer bekeken

    Hoewel gisten (ook wel Malassezia genoemd) normale huidbewoners zijn kunnen onder bepaalde omstandigheden een ontsteking van de huid veroorzaken, men spreekt dan van een Malassezia dermatitis. Die ontsteking gaat typisch gepaard met een vieze muffe geur die de meeste mensen meteen opmerken. Bij het ontstaan van zo een ontsteking dient men altijd de onderliggende oorzaak proberen te achterhalen, wat in de meeste gevallen een allergie is.

    Lees meer
  • Mijn pup heeft diarree, kan het Parvo zijn?
    Mijn pup heeft diarree, kan het Parvo zijn?
    2325 Keer bekeken

    Het bang afwachten van het resultaat van een parvotest is iets wat nooit went. Parvo is een ziekte met vaak een dodelijke afloop, en dat na een soms lange lijdensweg. Een pup hoort geen pijn te hebben of te lijden, en al zeker niet ten gevolge van een ziekte waartegen gevaccineerd kan worden. Met de intrede van het titeren werd het vaccinatiebeleid de laatste jaren flink onder de loep genomen en soms aangepast. Hier is niets mis mee, zolang het met de nodige kennis en voorzichtigheid gebeurt....

    Lees meer
  • Weg met traanstrepen!
    Weg met traanstrepen!
    3906 Keer bekeken

    Traanstrepen zijn de roestbruin verkleuring van de haren beiderzijds langs de neus. Dit kennen baasjes van witte honden maar al te goed. De verkleuring ontstaat door porfyrine (een molecule dat ijzer bevat en ontstaat door de afbraak van hemoglobine) dat zich niet alleen in tranen bevindt, maar ook in speeksel en urine. Het wegkrijgen van traanstrepen is alles behalve gemakkelijk, maar in dit blog helpen we je alvast op weg.

    Lees meer
  • Droge ogen of Keratoconjunctivitis Sicca (KCS) bij honden en katten
    Droge ogen of Keratoconjunctivitis Sicca (KCS) bij honden en katten
    2810 Keer bekeken
    1 Opmerking
    (5.0)

    Keratoconjunctivitis Sicca KCS betekent letterlijk een ontsteking van het hoornvlies (keratitis) en het bindvlies (conjunctivitis) ten gevolge van uitdroging. De uitdroging ontstaat doordat er te weinig traanvocht geproduceerd wordt door de traanklieren of doordat de kwaliteit van de traanfilm onvoldoende is. Het komt vaak voor bij honden van middelbare tot oudere leeftijd, maar veel minder vaak bij katten. De aandoening is goed te behandelen maar vraagt de nodige aandacht, en dat levenslang. 

    Lees meer
  • Alles wat je moet weten over de ogen van je viervoeter
    Alles wat je moet weten over de ogen van je viervoeter
    3129 Keer bekeken

    Men zegt wel eens dat de ogen de spiegels van onze ziel zijn en ook bij onze huisdieren gaat dit gezegde op. De gezondheid en de gemoedstoestand is vaak af te lezen in de blik van je huisdier en vele aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, diabetes en infecties kunnen een directe weerslag hebben op de ogen van onze dieren.

    Lees meer
  • Vlooienallergie bij honden en katten
    Vlooienallergie bij honden en katten
    2037 Keer bekeken

    Insecten en spinachtigen (horzels, wespen, mieren, bijen,…) kunnen een allergische reactie teweegbrengen bij je huisdier. De allergische reactie veroorzaakt door een vlooienbeet (meer bepaald het speeksel van de vlo) is de meest bekende en voorkomende allergie bij katten en honden. De symptomen die ermee gepaard gaan staan bekend als ‘vlooienallergie dermatitis’ of ‘VAD’.

    Lees meer
  • Mijn dier heeft een hotspot, wat nu?
    Mijn dier heeft een hotspot, wat nu?
    4389 Keer bekeken

    Een hotspot is een plaatselijke vochtige ontsteking van de huid die het dier zelf veroorzaakt door het aanhoudend likken, bijten of krabben wat het gevolg is van irritatie of een jeukprikkel. Indien hotspots regelmatig terugkeren is het uiterst belangrijk op zoek te gaan naar de oorzaak van de jeuk of irritatie. Lees hierover meer in dit blog en leer wat je zelf kan doen wanneer je een hotspot bij je hond of kat ontdekt. 

    Lees meer
  • Atopie (omgevingsallergie) bij katten
    Atopie (omgevingsallergie) bij katten
    1849 Keer bekeken

    Net zoals bij honden is atopie bij katten (na vlooienallergie) de meest voorkomende allergie. Er zijn heel wat gelijkenissen, maar ook veel verschillen met atopie bij honden. Zo ontstaat de reactie meestal eveneens tegenover gras- en boompollen, kruiden, schimmels en mijten en uit het zich in vele gevallen in jeuk met huidontstekingen als gevolg (‘dermatitis’). 

    Lees meer
  • Atopie (omgevingsallergie) bij honden
    Atopie (omgevingsallergie) bij honden
    3557 Keer bekeken

    Een atopie is een (erfelijke) vorm van een allergie waarbij de antistoffen gericht zijn tegen onschuldige stoffen in de omgeving zoals grassen, boompollen en huisstofmijt. De huidklachten die hiermee gepaard gaan worden omschreven als ‘caniene atopische dermatitis’ of ‘CAD’ en uiten zich in erge jeuk, roodheid en ontsteking van de huid en oren gepaard gaande met terugkerende infecties. 

    Lees meer
  • Wist je dat...? (Voedselallergie)
    Wist je dat...? (Voedselallergie)
    1148 Keer bekeken

    In dit blog helpt onze dierenarts de meest voorkomende misvattingen rond voedselallergie uit de wereld. Wist je bijvoorbeeld dat de grote meerderheid van de dieren met een voedselallergie helemaal geen maag-darmklachten heeft?

    Lees meer
  • Voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie, wat is het verschil?
    Voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie, wat is het verschil?
    1916 Keer bekeken

    Voor een leek betekenen de termen voedselallergie en voedselintolerantie meestal hetzelfde en ze worden dan ook vaak foutief door elkaar gebruikt. Een voedselovergevoeligheid kan gezien worden als een verzamelnaam voor een abnormale reactie van het lichaam op een voedingsmiddel, hieronder valt dus zowel een voedselallergie als een voedselintolerantie.

    Lees meer
  • Wat is eigenlijk een allergie?
    Wat is eigenlijk een allergie?
    1318 Keer bekeken

    Een allergie is een abnormale en overdreven reactie van het immuunsysteem op een onschuldige substantie dat het ‘allergeen’ genoemd wordt. Waar normaal het immuunsysteem het lichaam beschermt tegen infectie en ziekte, zal in dit geval het immuunsysteem dus een schadelijk reactie teweegbrengen.

    Lees meer
  • Oververhitting (Hyperthermie) bij de hond
    Oververhitting (Hyperthermie) bij de hond
    900 Keer bekeken

    Hoewel de meeste huisdiereigenaren maar al te goed het gevaar beseffen van de hitte voor onze huisdieren komt het toch geregeld voor dat honden oververhit geraken. Met name de kortsnuitige (brachycefale) rassen zijn erg gevoelig voor dit probleem. Een andere veel voorkomende oorzaak van oververhitting is de bloedhete auto waarin het dier ‘maar' 5 minuutjes moet wachten.

    Lees meer
  • Anaalklierproblemen
    Anaalklierproblemen
    6203 Keer bekeken

    ‘Mijn hond ruikt naar vis’ en ‘mijn hond rijdt sleetje’ zijn klachten die mensen vaak tot bij de dierenarts brengen. Vele huisdiereigenaren weten de anaalklieren het probleem zijn en geraken na verloop van tijd gefrustreerd door het steeds terugkerende probleem en de herhaalde bezoekjes bij de dierenarts. In deze blog geven we graag wat meer uitleg en tips in de hoop het aantal dierenartsen bezoekjes tot het minimum te beperken.

    Lees meer
  • Longwormen bij honden en katten
    Longwormen bij honden en katten
    1563 Keer bekeken

    Longwormen komen steeds meer voor in Europa, en dus ook in Nederland en België. Dit is een belangrijk gegeven om mee te nemen wanneer je een ontwormingsmiddel kiest voor je huisdier of wanneer je dier luchtwegproblemen heeft. 

    Lees meer
  • Leishmania & Zandvliegen
    Leishmania & Zandvliegen
    2388 Keer bekeken

    Leishmaniose is een ernstige chronische en soms dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet Leishmania. Deze parasiet behoort tot de groep van de eencelligen of protozoa en wordt overgedragen door zandvliegen. Deze zandvliegen komen niet voor in onze regio (Nederland & België), maar wel rond het Middellands Zeegebied. Vandaar dat Leishmaniose vaak als een reisziekte omschreven wordt. Bovendien is Leishmaniose ook een zoönose, wat betekent dat de ziekte overgedragen kan worden...

    Lees meer
  • Wist je dat...? (Gebit)
    Wist je dat...? (Gebit)
    602 Keer bekeken

    In dit blog behandelt dierenarts Lindsey Cantillon leuke weetjes over het gebit bij honden en katten. Wist je bijvoorbeeld dat gaatjes in de tanden zelden voorkomen bij huisdieren?

    Lees meer
  • Diabetes Mellitus (Suikerziekte) bij de hond
    Diabetes Mellitus (Suikerziekte) bij de hond
    2585 Keer bekeken
    1 Opmerking
    (5.0)

    We kennen deze ziekte allemaal wel maar wat houdt het nu concreet in als er bij je huisdier suikerziekte wordt vastgesteld? Op het moment dat deze diagnose wordt vastgesteld ben je als baasje vaak overdonderd en is het normaal dat niet alle informatie die de dierenarts je geeft onmiddellijk blijft hangen. Daarom zetten wij graag alles nog eens voor je op een rijtje zodat je in staat bent de beste zorg te bieden voor je dierbare viervoeter zonder je hierbij onzeker te hoeven voelen.  

    Lees meer
  • Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) bij de hond en kat
    Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) bij de hond en kat
    3223 Keer bekeken
    1 Opmerking
    (5.0)

    We hebben het in onze vorige blogs al gehad over de alvleesklier en ziekten zoals diabetes en pancreatitis die verband houden met dit orgaan. In deze blog gaan we het hebben over een andere, eerder zeldzame aandoening, namelijk exocriene pancreasinsufficiëntie of kort gezegd EPI. 

    Lees meer
  • Alvleesklierontsteking (Pancreatitis)
    Alvleesklierontsteking (Pancreatitis)
    2595 Keer bekeken

    De alvleesklier of pancreas is een klein orgaan dat zich naast de dunne darm bevindt en twee belangrijke functies uitoefent: vertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Deze 2 functies worden door afzonderlijke delen van de pancreas uitgevoerd. De bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd door de productie van de hormonen insuline en glucagon door de eilandjes van Langerhans. 

    Lees meer
  • Hartwormziekte (Dirofilariose) bij de hond
    Hartwormziekte (Dirofilariose) bij de hond
    1182 Keer bekeken

    Hartwormziekte bij honden wordt veroorzaakt door de hartworm Dirofilaria immitis. De larfjes (microfilaria) van deze worm worden overgebracht via steekmuggen. Hartwormziekte komt bij ons niet voor, maar wel in Zuid- en Oost-Europa. 

    Lees meer
  • Babesiose bij honden
    Babesiose bij honden
    919 Keer bekeken

    Babesiose wordt veroorzaakt door de protozoaire (ééncellige) parasiet Babesia. Er bestaan enorm veel soorten Babesia maar degene die we in Europa het meest bij onze huisdieren kunnen aantreffen zijn Babesia Canis en Babesia Gibsoni.

    Lees meer
  • Ehrlichiose bij honden
    Ehrlichiose bij honden
    952 Keer bekeken

    Ehrlichiose wordt veroorzaakt door de Ehrlichia bacterie. Deze leeft in de witte bloedcellen en wordt overgedragen door de Riphicephalus teek. Dit is de teek die ook Babesia bij zich kan dragen en voorlopig nog niet in België en Nederland voorkomt. Om Ehrlichiose te kunnen krijgen moet een hond dus in het buitenland (Zuid-Europa) zijn geweest. Er zijn meerdere soorten Ehrlichia, maar de Ehrlichiose die wij kennen wordt veroorzaakt door Ehrlichia canis.

    Lees meer
  • Anaplasmose bij honden
    Anaplasmose bij honden
    1312 Keer bekeken

    Anaplasmose is de ziekte die veroorzaakt wordt door de Anaplasma bacterie en wordt overgedragen door teken. De teek moet hiervoor minstens 24 uur vastgehecht zijn. Bij honden komen 2 soorten Anaplasma voor. Anaplasma Phagocytophylum en Anaplasma Platys.

    Lees meer
  • De ziekte van Lyme - (Lyme disease)
    De ziekte van Lyme - (Lyme disease)
    1113 Keer bekeken

    Vele huisdiereigenaren hebben al wel eens een teek op hun dier gevonden en maken zich dan (terecht) zorgen. Teken kunnen heel wat nare ziekten overbrengen, de meest bekende hiervan is wellicht de ziekte van Lyme. Hoewel ook katten wel eens teken hebben, worden zij hier zelden ziek van. Katten blijken veel minder gevoelig te zijn voor tekenoverdraagbare ziekten. Bijgevolg zullen de blogs over tekenoverdraagbare ziekten  dus vooral gaan over het ziektebeeld zoals dat bekend is bij honden.

    Lees meer
  • Teken bij de hond en de kat
    Teken bij de hond en de kat
    1544 Keer bekeken

    Teken zijn bloedzuigende spinachtigen die tussen de struiken en het gras leven en voornamelijk voorkomen van april tot en met oktober. We onderscheiden zachte en harde teken. De teken die bij onze huisdieren voorkomen zijn harde teken, ook wel schildteken genoemd. 

    Lees meer
  • Wist je dat...? (Vlooien)
    Wist je dat...? (Vlooien)
    678 Keer bekeken

    In dit blog behandelt dierenarts Lindsey Cantillon vijf mythes over vlooien bij honden en katten. Denk jij bijvoorbeeld dat knoflook voldoende werkt tegen vlooien bij huisdieren?

    Lees meer
  • Help! Mijn dier heeft vlooien!
    Help! Mijn dier heeft vlooien!
    2206 Keer bekeken

    Hoewel veel diereigenaren al eens problemen hebben ondervonden met vlooien blijven er toch nog veel misvattingen circuleren. In dit artikel willen we dan ook voor eens en altijd komaf maken met de mythes en je op weg helpen naar een vlo-vrije omgeving voor jou en je huisdier.

    Lees meer
  • Diarree bij de kat
    Diarree bij de kat
    1689 Keer bekeken

    Over het algemeen hebben katten minder snel diarree dan honden. Dit komt omdat katten kieskeurige eters zijn en honden vaak zonder nadenken alles in hun mond stoppen, ook dingen die helemaal niet eetbaar zijn. Diarree bij katten heeft dus vaker een onderliggende oorzaak die wat extra aandacht en onderzoek vereist. 

    Lees meer
  • Giardia
    Giardia
    2763 Keer bekeken

    Giardia is een ééncellige parasiet die behoort tot de flagellaten. Giardia komt zowel voor bij mensen als bij ander dieren. Hoewel Giardia een zoönose is en dus van dier op mens kan overgaan hebben de verschillende Giardia soorten wel een voorkeur voor een bepaalde gastheer en is het risico op overdracht van dier naar mens zeer gering. 

    Lees meer
  • Diarreeremmers, prebiotica of probiotica is dat niet allemaal hetzelfde?
    Diarreeremmers, prebiotica of probiotica is dat niet allemaal hetzelfde?
    3119 Keer bekeken
    1 Opmerking
    (5.0)

    Welnee… maar we snappen dat deze gedachte als huisdiereigenaar door je hoofd gaat. Met het brede scala aan producten is het ook enorm moeilijk om de bomen door het bos te zien. Met deze blog helpen we je alvast een eindje op weg.

    Lees meer
  • Diarree bij de hond
    Diarree bij de hond
    2409 Keer bekeken

    Elke hond heeft wel eens diarree maar hoe weet je nu of je aan de slag kan met een diarreeremmer of dat je toch best eventjes langs de dierenarts gaat? Of wordt het tijd voor een andere voeding? Graag geven we wat uitleg en tips zodat je weet wat te doen wanneer je hond de volgende keer diarree heeft. 

    Lees meer
  • Tandpijn bij Katten: Begrijpen en Voorkomen van Resorptielaesies (FORL)
    Tandpijn bij Katten: Begrijpen en Voorkomen van Resorptielaesies (FORL)
    1154 Keer bekeken

    Resorptielaesies, ook wel FORL (Feline Odontoclastic Resorption Lesions) genoemd is een erg pijnlijke en veel voorkomende aandoening bij katten. Men schat dat minstens 40% van de katten last hebben van resorptielaesies maar helaas blijft de aandoening vaak onopgemerkt en dus onbehandeld.

    Lees meer
  • Kieswortelabcessen bij de hond
    Kieswortelabcessen bij de hond
    8456 Keer bekeken

    Heeft je hond plots een zwelling onder het oog of ter hoogte van de wang? Dan kan het wel eens zijn dat je hond een kieswortelabces heeft. Een abces is een holte gevuld met pus. Naarmate dat de druk toeneemt zal de pus een uitweg zoeken naar de buitenwereld en zal het abces ‘doorbreken’. Je ziet dan een gaatje waaruit geel-groene en soms bloederige troep komt. Een kieswortelabces breekt meestal ter hoogte van de huid door maar kan soms ook in de bek ter hoogte van de aangedane kies...

    Lees meer
  • Gebitsproblemen bij de hond en kat
    Gebitsproblemen bij de hond en kat
    1660 Keer bekeken

    Hoewel tandproblemen een enorme impact kunnen hebben op de gezondheid van je huisdier gaan de meeste mensen pas naar de dierenarts wanneer de mondgeur ondraaglijk wordt of wanneer het duidelijk wordt dat hun dier moeite heeft met eten. In dit stadium is er helaas al zoveel schade dat het probleem niet meer opgelost kan worden en dat er tanden getrokken moeten worden. Een routine gebitsreiniging wordt dan plots een stuk gecompliceerder. De procedure duurt niet alleen langer (waardoor het...

    Lees meer
  • Hoe ontworm ik mijn hond of kat?
    Hoe ontworm ik mijn hond of kat?
    1282 Keer bekeken

    Hoewel er de dag van vandaag een heel breed gamma aan ontwormingsproducten te verkrijgen is, wordt het merendeel van onze huisdieren niet of niet regelmatig ontwormd. Vele huisdiereigenaren vragen zich af of dit wel nodig is of zijn bang voor mogelijke bijwerkingen van ontwormingsproducten. Helaas staan we vaak niet stil bij de mogelijke gevolgen voor onze huisdieren en voor onszelf wanneer we onze huisdieren niet ontwormen.

    Lees meer
  • Mijn dier laten vermageren, hoe doe ik dat in de praktijk?
    Mijn dier laten vermageren, hoe doe ik dat in de praktijk?
    536 Keer bekeken

    Je hond of kat heeft overgewicht en je wilt deze graag laten afvallen, maar hoe bereken je nu eigenlijk precies hoeveel je dier per dag mag eten? Hou er rekening mee dat labels op de verpakking van dierenvoedingen slechts algemene richtlijnen zijn. Het is beter om voor elk dier individueel te berekenen hoeveel hij/zij mag hebben. In het voorbeeld hieronder maken we je duidelijk hoe je voor je eigen dier zo een berekening kan maken. In het voorbeeld gebruiken we Royal Canin Satiety Weight...

    Lees meer
  • Overgewicht (obesitas) bij de hond en de kat
    Overgewicht (obesitas) bij de hond en de kat
    2059 Keer bekeken

    Samen met tandproblemen is overgewicht (obesitas) één van de belangrijkste en meest voorkomende aandoeningen bij huisdieren. Obesitas is een aandoening met grote gevolgen voor je huisdier. Huisdieren met obesitas leven minder lang en hebben een aanzienlijk verminderde levenskwaliteit. De aanpak van obesitas vereist een aanpassing in gewoontes en vele van deze gewoontes maken deel uit van de band tussen huisdier en eigenaar.

    Lees meer
  • Wist je dat...? (Overgewicht)
    Wist je dat...? (Overgewicht)
    484 Keer bekeken

    In dit blog behandelt dierenarts Lindsey Cantillon leuke weetjes over obesitas (overgewicht) bij honden en katten. Denk jij bijvoorbeeld dat alleen een afvaldieet voldoende is om je dier te laten afvallen?

    Lees meer
Toont 1 tot 50 van 50 (1 pagina's)
Blog navigation

Laatste berichten

Laatste Reacties