Diabetes Mellitus (Suikerziekte) bij de hond

1866 Keer bekeken
1 Opmerking
(5)
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes! Uniek Dierenarts Nummer: 669722

laat een reactie achter

Beveiligingscode

Opmerkingen

 • Glucoselevel onder controle krijgen.
  Door:Wilfred Smit Op 23-11-2023
  Beoordeling:
  5.0

  Sedert 4 weken is er suikerziekte bij mijn hond geconstateerd (geen Cushing). We zijn bezig met regulering van het glucoselevel door middel van het aantal eenheden insuline en de tijdstippen.
  Mijn hond had hele hoge glucose levels (30+ mmol) en bij inspuiten van 12 eenheden na 2 dagen ineens een hypo 's ochtends en duurde de hele dag om op te knappen. We spuiten nu 's ochtends om 07.30 11 eenheden en bij het maken van een glucoselevel curve gaat het van hoog 26,7 mmol na tussenliggende waardes en 10 en een half uur naar 2,6 mmol (weer te laag) om daarna weer te stijgen naar hoge level. Eet netjes zijn bak leeg.
  De insuline kickt lijkt na wat langere tijd meer effect te hebben. Ik ben nu op advies van de dierenarts begonnen met 2 maal daags 5,5 eenheden met tussentijd van 12 uur om te kijken wat er dan gebeurd. We willen natuurlijk niet boven de 10 MMol komen maar ook niet te laag met kans op een hypo. Wie herkent deze problematiek en wat zou de oplossing kunnen zijn. De dierenarts weet het niet en wil mij naar Utrecht sturen. Ik wil echter geen onnodige kosten maken en onnodige stress aan mijn hond geven.

  Beantwoord door: Lindsey Cantillon Op 23-11-2023 Beste Wilfred,

  Het lijkt erop dat bij jouw hondje het Somogyi fenomeen optreedt. Dit betekent dat, wanneer je teveel insuline prikt, het lichaam een hypo doet en hierop reageert met de aanmaak van nog meer insuline om de hypo op te vangen. Het is dan ook een verstandige keuze van je dierenarts om een heel stuk naar beneden te gaan met de dosering insuline. Erg lage waarden zijn immers levensbedreigend, hoge waarden zijn ongewenst maar niet meteen levensbedreigend. Het kan een tijdje duren voor het lichaam van je hond helemaal aangepast is en de glucose waarden gereguleerd zijn. In het begin kan het even zoeken zijn naar de juiste dosering, maar ook zijn er andere factoren die kunnen zorgen dat diabetes moeilijk te reguleren is zoals
  - Onderliggende aandoeningen (bijvoorbeeld ontstekingen, alvleesklierproblemen,…) ,
  - De aanwezigheid van geslachtshormonen indien het gaat om een teefje dat niet gesteriliseerd is.
  - De voeding. Het is erg belangrijk een aangepaste voeding te geven (zoals de voedingen vermeld in het blog) en geen snacks zolang de ziekte niet onder controle is.
  Indien er geen onderliggende oorzaken worden gevonden en na het volgen van een strikte voedings- en behandelingsroutine de waarden zo erg blijven schommelen dan is verder onderzoek door een internist de beste oplossing.
  Wij wensen je hondje veel beterschap.

  Met vriendelijke groet,
  Lindsey Cantillon,
  Dierenarts Petpol

Blog navigation

Laatste berichten

Laatste Reacties