Geplaatst in:"2022 - april"

 
Sorteer op:
  • Hartwormziekte (Dirofilariose) bij de hond
    Hartwormziekte (Dirofilariose) bij de hond
    1317 Keer bekeken

    Hartwormziekte bij honden wordt veroorzaakt door de hartworm Dirofilaria immitis. De larfjes (microfilaria) van deze worm worden overgebracht via steekmuggen. Hartwormziekte komt bij ons niet voor, maar wel in Zuid- en Oost-Europa. 

    Lees meer
  • Babesiose bij honden
    Babesiose bij honden
    1040 Keer bekeken

    Babesiose wordt veroorzaakt door de protozoaire (ééncellige) parasiet Babesia. Er bestaan enorm veel soorten Babesia maar degene die we in Europa het meest bij onze huisdieren kunnen aantreffen zijn Babesia Canis en Babesia Gibsoni.

    Lees meer
  • Ehrlichiose bij honden
    Ehrlichiose bij honden
    1047 Keer bekeken

    Ehrlichiose wordt veroorzaakt door de Ehrlichia bacterie. Deze leeft in de witte bloedcellen en wordt overgedragen door de Riphicephalus teek. Dit is de teek die ook Babesia bij zich kan dragen en voorlopig nog niet in België en Nederland voorkomt. Om Ehrlichiose te kunnen krijgen moet een hond dus in het buitenland (Zuid-Europa) zijn geweest. Er zijn meerdere soorten Ehrlichia, maar de Ehrlichiose die wij kennen wordt veroorzaakt door Ehrlichia canis.

    Lees meer
  • Anaplasmose bij honden
    Anaplasmose bij honden
    1451 Keer bekeken

    Anaplasmose is de ziekte die veroorzaakt wordt door de Anaplasma bacterie en wordt overgedragen door teken. De teek moet hiervoor minstens 24 uur vastgehecht zijn. Bij honden komen 2 soorten Anaplasma voor. Anaplasma Phagocytophylum en Anaplasma Platys.

    Lees meer
  • De ziekte van Lyme - (Lyme disease)
    De ziekte van Lyme - (Lyme disease)
    1239 Keer bekeken

    Vele huisdiereigenaren hebben al wel eens een teek op hun dier gevonden en maken zich dan (terecht) zorgen. Teken kunnen heel wat nare ziekten overbrengen, de meest bekende hiervan is wellicht de ziekte van Lyme. Hoewel ook katten wel eens teken hebben, worden zij hier zelden ziek van. Katten blijken veel minder gevoelig te zijn voor tekenoverdraagbare ziekten. Bijgevolg zullen de blogs over tekenoverdraagbare ziekten  dus vooral gaan over het ziektebeeld zoals dat bekend is bij honden.

    Lees meer
  • Teken bij de hond en de kat
    Teken bij de hond en de kat
    1996 Keer bekeken

    Teken zijn bloedzuigende spinachtigen die tussen de struiken en het gras leven en voornamelijk voorkomen van april tot en met oktober. We onderscheiden zachte en harde teken. De teken die bij onze huisdieren voorkomen zijn harde teken, ook wel schildteken genoemd. 

    Lees meer
Toont 1 tot 6 van 6 (1 pagina's)
Blog navigation

Laatste berichten

Laatste Reacties