Wanneer je hond plots kleine plasjes doet gaan alle alarmbellen rinkelen. Een blaasontsteking! Dat kan, maar een blaasontsteking is niet altijd ‘zomaar’ een blaasontsteking. In dit artikel kom je alles te weten over de mogelijke oorzaken van een blaasontsteking en de stappen die je best onderneemt wanneer je hond terugkerende blaasproblemen heeft.
Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?
Een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, uit zich meestal in het doen van frequente kleine plasjes al dan niet in huis. Soms geven honden duidelijk pijn aan tijdens het plassen, nemen ze langer dan gewoonlijk een plashouding aan en likken ze meer ter hoogte van de achterhand. Wanneer je deze symptomen opmerkt is het belangrijk om een plasje op te vangen zodat je kan kijken of de urine een abnormale kleur of geur heeft. Soms zit er bloed in de urine, men spreekt dan van hematurie.
Koorts, een verminderde eetlust, sloomheid en braken zijn geen typisch symptomen van een onschuldige blaasontsteking. Maar een blaasontsteking die al enige tijd aan de gang is en die de nieren bereikt heeft kan wel gepaard gaan met deze klachten. Men spreekt dan van een nierbekkenontsteking of pyelonefritis. Ook een baarmoederontsteking (pyometra) en een ontsteking van de prostaat (prostatitis) kunnen deze klachten veroorzaken.
Hoe ontstaat een blaasontsteking bij de hond?
De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking bij honden is een bacteriële infectie. De bacteriën (vaak E. coli) klimmen dan via de plasbuis naar de blaas waar ze gaan groeien. Teefjes zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een blaasontsteking dan reutjes. Honden met aandoeningen zoals diabetes mellitus (suikerziekte), de ziekte van cushing en huidproblemen ontwikkelen eveneens gemakkelijker een blaasontsteking.
Een ander veel voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is blaasgruis. Blaasgruis kan op termijn aanleiding geven tot blaasstenen (zie hieronder) en is zeer belangrijk om bij iedere hond met blaasontsteking uit te sluiten. Bij dieren die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn kan een baarmoederontsteking of prostaatontsteking eveneens aanleiding geven tot een blaasontsteking.
Problemen zoals poliepen of tumoren van de urinewegen komen gelukkig minder frequent voor. Dit zien we voornamelijk bij teefjes van iets oudere leeftijd. Aanhoudende blaasontstekingen bij pups/jonge honden kunnen het gevolg zijn van aangeboren anatomische afwijkingen zoals een divertikel (uitstulping) van de blaaswand of het verkeerd uitmonden van de urineleiders in de blaas (ectopische urethers).
Wat houdt een urineonderzoek in?
Wanneer je vermoedt dat je hond een blaasontsteking heeft is het verstandig meteen een plasje op te vangen. Een opvangsysteem zoals het Dog-i-Noir Urine Opvangsysteem kan hierbij een grote hulp bieden. Een blaasontsteking gaat niet vanzelf over, neem dus altijd contact op met de dierenarts en bespreek duidelijk de opgemerkte symptomen zodat je dierenarts kan inschatten of het binnenbrengen van een plasje volstaat of dat een consult noodzakelijk is.
Het is voor diereigenaren niet altijd duidelijk wat er precies allemaal onderzocht wordt tijdens een urineonderzoek. Een urineonderzoek dient minstens éénmalig (ter controle) herhaald te worden, soms meermaals bij een ingewikkeld probleem. De kosten van de herhaalde urineonderzoeken kunnen in dat geval oplopen, wat soms tot frustraties kan leiden. Maar dit (herhaaldelijk) onderzoek is uiterst noodzakelijk om een diagnose te stellen. Tijdens een urineonderzoek kijkt men naar:
Het soortelijk gewicht of de dichtheid van de urine. Hiervoor gebruikt met een refractometer. Het soortelijk gewicht zegt iets over de concentratie van de urine. Een zeer sterke concentratie zien we wanneer dieren uitgedroogd zijn. Een te lage concentratie kan betekenen dat je hond gewoon veel gedronken heeft de afgelopen uren, maar kan ook betekenen dat je hond een nierprobleem heeft of een hormonale aandoening zoals diabetes mellitus (suikerziekte) of de ziekte van cushing.
De aanwezigheid van bloed, glucose, eiwit, bilirubine en ketonen in de urine en bepaling van de zuurtegraad (pH) met behulp van een Urine Test Strip. Het stripje geeft ook nog andere waarden aan, maar die zijn bij onze huisdieren niet echt betrouwbaar of veelzeggend. Eiwit en bloed zien we vaak in de urine van honden met blaasontsteking, glucose en ketonen in de urine wijst in de richting van diabetes mellitus (suikerziekte).
Het microscopisch onderzoek is een zeer belangrijk en veelzeggend onderdeel van het urineonderzoek en vergt het meeste tijd en kennis van de dierenarts. Bij een blaasontsteking zien we vaak veel rode en witte bloedcellen en meestal ook bacteriën. Andere afwijkingen zoals kristallen (zie afbeelding hieronder) en abnormale cellen kunnen een hint zijn voor een andere onderliggende oorzaak.
Mijn hond werd behandeld voor een bacteriële blaasontsteking, maar het probleem keert terug. Wat nu?
Een bacteriële blaasontsteking zal behandeld worden met antibiotica en soms ook met ontstekingsremmers. Je dierenarts zal vragen om na een bepaald aantal dagen een plasje te controleren. In de meeste gevallen zal het probleem opgelost zijn. Indien dit niet het geval is of wanneer de blaasontsteking snel terug komt dan zal men genoodzaakt zijn verder onderzoek uit te voeren. Bloedonderzoek, beeldvorming (röntgen of echografie) en een bacteriële kweek zal in de meeste gevallen al heel wat informatie opleveren.
Indien niet zal er overgegaan worden tot een cystoscopie. Hierbij gaat men met een camera in de plasbuis en blaas kijken. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak zal er een gepaste behandeling ingesteld worden, dit kan andere medicatie betekenen, een aangepaste voeding of soms zelfs chirurgie.
Kan ik iets doen om de blaasgezondheid van mijn hond te ondersteunen?
Als je dier blaasproblemen heeft is het belangrijk de drankopname te stimuleren zodat de blaas gespoeld wordt. Dit kan je doen door eventueel de brokken te weken met water, meer natvoeding te geven of beter nog: een blaasondersteunende voeding te geven zoals Hill’s Prescription Diet C/D Urinary Care of Royal Canin Urinary S/O. Deze voedingen zijn ook geschikt voor het oplossen van problemen ten gevolge van blaasgruis of blaasstenen van het struviet type.
Supplementen ter ondersteuning van de urinewegen
Er zijn heel wat supplementen op de markt die de urinewegen ondersteunen, waarvan de meeste op natuurlijke basis. De meest bekende is natuurlijk cranberry. Cranberry zorgt dat de zuurtegraad van de urine daalt waardoor bacteriën moeilijker groeien en zorgt ervoor dat bacteriën zich minder goed aan de blaaswand kunnen hechten. Wij beschikken over een breed aanbod aan supplementen op basis van cranberry en andere plantaardige ingrediënten. Ontdek hieronder onze favoriete producten.
VetPlus Urinaid
VetPlus Urinaid bevat naast cranberry ook D-mannose. D-mannose is een natuurlijk suiker waaraan bacteriën zich graag binden en daardoor gemakkelijk de blaas verlaten. Granaatappel en Ashwagandha bevatten zijn zeer potente antioxidanten.
Puur Urogeni
Puur Urogeni is een vloeibaar en 100% natuurlijk voedingssupplement, op basis van onder andere berendruif, Canadese geelwortel en kattenklauw. De natuurlijke ingrediënten in dit supplement staan bekend om hun verzachtende en beschermende eigenschappen voor de blaas en de urinewegen.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter