Wanneer je kat plots naast de bak begint te plassen dan weet iedere eigenaar dat er iets mis is met het dier. Vaak bevindt het probleem zich ter hoogte van de urinewegen, maar ook andere, soms minder voor de hand liggende oorzaken kunnen aan de basis liggen. Hieronder geven we een kort overzicht van wat mogelijk aan de hand kan zijn met jouw kat wanneer deze klacht zich voordoet.
Wat zijn mogelijke oorzaken?
Pijn en ongemak
In principe kan elke aandoening die pijn veroorzaakt een afwijkend plasgedrag teweegbrengen. Meestal bevindt de pijn of ongemak zich in de urinewegen zelf, maar ook pijn ten gevolge van spier- en gewrichtsproblemen of zwakte kan deze klacht veroorzaken. Indien het probleem zich in de urinewegen bevindt dan zal je meestal specifieke klachten opmerken zoals moeilijk urineren (dysurie), vaker urineren (pollakisurie) en pijnlijk urineren (strangurie).
Mogelijke urinewegproblemen die aanleiding kunnen geven tot plassen naast de bak zijn:
Blaasontsteking van onbekende oorzaak ook wel Feline Idiopatische Cystitis (FIC) genoemd.
Urineweginfecties
Blaasstenen
Tumoren van de urinewegen.
Anatomische afwijkingen.
Obesitas
Er zijn meerdere redenen waarom obesitas aanleiding kan geven tot naast de bak plassen. Katten met obesitas...
Hebben meer ontstekingsmediatoren in hun bloed en zijn dus vatbaarder voor allerlei ontstekingen.
Zijn minder goed in staat zich schoon te houden waardoor opklimmende infecties gemakkelijker optreden.
Zijn vaak te lui om voldoende te drinken wat eveneens de kans op urinewegproblemen doet toenemen.
Ondervinden meer moeite om de kattenbak te betreden en om een comfortabele houding te vinden om te urineren.
Gedragsproblemen
Plassen naast de bak is het meest voorkomende gedragsprobleem bij katten. Daar de oorzaak soms moeilijk te achterhalen is kan het zeer frustrerend zijn voor de eigenaar. Het is belangrijk een onderscheid te maken met markeergedrag. Markeren, ook wel sproeien genoemd, gebeurt typisch tegen verticale oppervlaktes waarbij de kat zijn rug kromt, staart optilt en kleine hoeveelheden urine achterlaat. Dit is een manier van communiceren waarbij het dier duidelijk wilt maken dat het op deze plaats is geweest.
Sproeien komt voornamelijk voor bij intacte dieren, maar kan in sommige gevallen ook blijven aanhouden na sterilisatie/castratie. Ga er niet zomaar van uit dat je dier markeert als je kleine hoeveelheden urine vindt. Kleine hoeveelheden urine kunnen eveneens een aanwijzing zijn van urinewegproblemen.
Stress is een veel voorkomende oorzaak van zowel buiten de bak plassen als het echte sproeien en kan soms zeer moeilijk te herkennen zijn. Ga na of er iets veranderd is in het huishouden waardoor je dier zich mogelijk minder goed in zijn vel voelt. Hoe is de band tussen de katten onderling? Het kan zijn dat de kat zich bedreigt voelt door een andere kat waardoor hij niet op de kattenbak durft gaan.
Teveel drinken en plassen (PUPD)
Er zijn tal van redenen waarom een kat PUPD kan ontwikkelen en dus mogelijks langs de bak kan gaan plassen. De meest voorkomende zijn oorzaken zijn nierproblemen, een te hard werkende schildklier en diabetes. Om oorzaken van PUPD uit te sluiten is een bloedonderzoek noodzakelijk.
Omgevingsproblemen
Veranderingen in de omgeving kunnen zorgen dat je kat niet meer graag naar de kattenbak gaat. Mogelijke problemen zijn:
Het aantal kattenbakken. Het aantal kattenbakken dient gelijk te zijn aan het aantal katten in huis + 1 extra bak.
De kattenbakvulling. Katten hebben een duidelijke voorkeur voor kattenbakvulling. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan een vulling die klontert zonder enige geur/parfum.
De locatie van de kattenbak. Is de kattenbak moeilijk toegankelijk of bevindt deze zich op een onrustige plaats?
Hoe kom ik erachter wat het probleem is?
Indien er meerdere katten in huis zijn dan begint de uitdaging bij het uitzoeken welke kat het probleem heeft. Het plaatsen van een camera kan hierbij een grote hulp zijn. Vervolgens probeer je de urine te verzamelen en contact op te nemen met de dierenarts. Er zal minimaal een urineonderzoek gebeuren, maar mogelijks ook een bloedonderzoek en/of echografie. Afhankelijk van de resultaten zal je dierenarts een gepaste behandeling instellen.
Alle medische oorzaken zijn uitgesloten. Wat kan ik nu doen?
Om het probleem te achterhalen is het zeer belangrijk jezelf de volgende vraag te stellen:
Is er iets veranderd in het huishouden?
Hoe is die relatie tot de dieren onderling?
Is er iets verandert met betrekking tot de kattenbak (vulling, plaats, manier van schoonmaken)
Hoelang is het probleem aan de gang en wordt het probleem erger met de tijd?
Plast de kat altijd op dezelfde plek? En wat is deze plek? Bv. een nieuw object in huis of is het een in-of uitgang?
Gebeurt het vaker op een bepaald tijdstip of op een bepaalde dag?
Bevinden er zich voldoende kattenbakken in huis? Waar bevinden ze zich en zijn ze goed bereikbaar?
Waar bevinden de voerbakken zich ten opzichte van de kattenbak? Zijn er voldoende voer- en drinkbakken?
Afhankelijk van het antwoord op deze vragen kan je bepaalde dingen uitproberen.
Als de kat altijd op dezelfde plek plast kan je de functie van de plek veranderen door er een voerbak of krabpaal te plaatsen of je kan proberen de plek minder aantrekkelijk te maken. Dit laatste kan door:
De ondergrond te veranderen.
Eventueel dubbelzijdige tape te kleven.
De geur te elimineren door middel van een geurneutralisator zoals Ecopets Urinebuster.
De plaats slecht toegankelijk te maken.
Een andere methode is om de kattenbak meer aantrekkelijk te proberen maken. Probeer:
Een andere locatie. Ga na of de locatie rustig en goed toegankelijk is. Plaats de kattenbak eventueel op de plaats waar de kat vaak plast.
Een andere kattenbak. Een oude bak kan geuren vasthouden. Misschien is je kat aangekomen in gewicht waardoor de bak te klein is? Als het een gesloten kattenbak is, probeer dan een open kattenbak.
Een andere vulling. Zoals hierboven aangegeven is de voorkeur van kattenbakvulling individueel voor elke kat. De meerderheid heeft een voorkeur voor een vulling die klontert zonder enige geur/parfum. Ga na wat de ondergrond is van de plaats waar je kat vaak plast, is het misschien mogelijk om deze ondergrond na te bootsen?
Gebruik meer/minder vulling. De meeste katten houden van veel vulling zodat ze voldoende kunnen graven. Oudere katten met artrose kunnen net meer moeite ondervinden als er zich veel vulling in een diepere kattenbak bevindt.
Een andere schoonmaakmethode. Verwijder ontlasting en vochtige plekken minimaal 1 keer per dag. Maak de kattenbak minimaal 1x per week grondig schoon. Gebruik hiervoor CSI Urine Kattenbakreiniger. Katten houden ook van chloor, probeer dit als desinfectiemiddel voor de kattenbak.
Onze favoriete ondersteuning voor stress én de blaasgezondheid!
Feluro
Feluro is een gemakkelijk toe te dienen orale suspensie ter ondersteuning van de gezondheid van de lagere urinewegen bij katten.
Het is een unieke samenstelling van natuurlijke ingrediënten:
Hibiscus: helpt urinewegen steriel te houden, effectief als anti-oxidant.
N-acetyl-D-glucosamine: onderdeel van de beschermlaag van glycosaminoglycanen van de mucosa van de blaas.
Groene thee: rijk aan L-theanine, bekend vanwege de rustgevende werking bij katten.
Feliway
Feliway producten maken gebruik van feromonen (signaalstofjes) om een gevoel van veiligheid te creëren in huis en sociale stress te verminderen. Feliway is beschikbaar als verdamper of spray en er bestaan verschillende varianten.
Feliway Friendsricht zich voornamelijk op het verbeteren van de interactie tussen de katten en
Feliway Optimum werkt ruimer en creëert een algemeen gevoel van geluk en rust in huis
Vetplus Cystaid
VetPlus Cystaid is een voedingssupplement op basis van N-Acetyl-D-Glucosamine, het rustgevende L-tryptofaan en Curcuma
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter