Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) bij de hond en kat

5457 Keer bekeken
1 Opmerking
(5)
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes! Uniek Dierenarts Nummer: 669722

laat een reactie achter

Beveiligingscode

Opmerkingen

 • Pancreas kat
  Door:Els Vrugt Op 25-10-2023
  Beoordeling:
  5.0

  Wat is het verschil tussen exocriene pancreasinsufficiëntie en pancreastitus?

  Beantwoord door: Lindsey Cantillon Op 08-11-2023 Beste Els,

  Bij exocriene pancreasinfufficiëntie zal de alvleesklier onvoldoende of amper nog verteringsenzymen aanmaken. Dit kan meerdere redenen hebben en de oorzaak verschilt tussen honden en katten. Bij honden ligt vaak een reactie van het immuunsysteem aan de basis waardoor het alvleesklierweefsel beschadigd wordt. Bij katten is EPI vaak het gevolg van een chronische alvleesklierontsteking.
  Bij een alvleesklierontsteking maakt de alvleesklier voldoende enzymen aan, maar deze enzymen worden te vroeg geactiveerd waardoor ze het alvleesklierweefsel zelf en rondom liggende weefsel verteren waardoor er een heftige ontsteking ontstaat. In het geval dat dit langdurig doorgaat kan door de massale beschadiging van de alvleesklier dus ook exocriene pancreasinsuffiëntie ontstaan.

  Hopelijk geeft dit je wat meer duidelijkheid en Indien je graag meer wilt lezen over alvleesklierontsteking dan kan je het blog over pancreatitis raadplegen.

  Met vriendelijke groet,
  Lindsey Cantillon

Blog navigation

Laatste berichten

Laatste Reacties