Vele dierenliefhebbers zijn gefrustreerd dat er nog steeds vuurwerk mag worden afgestoken. Hoewel er al op meerdere plaatsen een vuurwerkverbod is, moeten we erbij stilstaan dat vuurwerk de komende jaren waarschijnlijk nog niet zal verdwijnen. Dit is niet iets wat jij als eigenaar onmiddellijk kan veranderen. Wat je wel in de hand hebt is hoe je hiermee omgaat. In dit blog bespreken we hoe je jouw dier en de omgeving kan voorbereiden op deze avond.
Waarom zijn dieren vaak bang voor vuurwerk?
Voor onze huisdieren is vuurwerk niet meer of niet minder dan een combinatie van harde geluiden/explosies, lichtflitsen en een verbrande geur. Alle reden dus om in paniek te geraken en op de vlucht te slaan. Dit noemt men niet voor niks de ‘fight or flight respons’, een automatisch verdedigingsmechanisme bij mensen en dieren dat optreedt wanneer er gevaar dreigt. Alleen dieren die van jong af aan opgegroeid zijn met deze prikkels zullen dit aan hun voorbij laten gaan. Deze honden zijn ‘gedesensitiseerd’ of met andere woorden ongevoelig geworden voor de prikkels. Het blijkt dat bepaalde rassen (zoals Shiba Inu, Boxer en Deense Dog) vele malen gevoeliger zijn voor geluid, en dat jachthonden zoals Labrador Retrievers en Springer Spaniels minder gevoelig zijn. Ook lijkt er een hormonale invloed te zijn: vrouwelijke honden hebben 30% meer kans om bang te zijn van vuurwerk, en gesteriliseerde en gecastreerde honden tot wel 70%!
Wanneer we ons huisdier willen helpen bij hun angst moeten we eerst begrip hebben voor hun angst. Wees je er daarom van bewust dat:
Onze huisdieren veel beter horen dan ons.
Het vuurwerk totaal onverwacht komt voor hun. Zij begrijpen niet dat dit bij oudejaarsavond hoort.
Je dier mogelijk eerder in het leven al een geluidsangst ontwikkeld heeft zonder dat je je daarvan bewust bent.
Hoe herken ik vuurwerkangst?
Elk dier uit angst op een andere manier. Het is mogelijk dat je in het begin zelfs niet door hebt dat je dier angstig is. Het niet opmerken van angst en er daardoor niet correct mee omspringen kan ervoor zorgen dat de angst keer op keer erger wordt en uiteindelijk wel degelijk voor problemen zal zorgen. Wees daarom alert op het gedrag van je hond wanneer ongewone situaties zoals vuurwerk en harde geluiden zich voordoen. Dingen die je als baasje kunnen opvallen zijn:
Geeuwen
Rillen
Hyperactief zijn, ijsberen.
Hijgen
Jammeren of blaffen.
Overmatig likken aan de lippen of vacht.
Niet eten.
De oren naar achter houden.
Aandacht zoeken van de eigenaar, de eigenaar achtervolgen.
Zich verstoppen.
De angst kan uiteindelijk leiden tot een paniekaanval waarbij je dier probeert te vluchten. Dit kan zich uiten als graven in de tuin, in het tapijt/vloer of het stuk maken van meubels. Dit gedrag kan bovendien ook nog eens zorgen dat je hond of kat zich ernstig verwond.
Een thundershirt, werkt het echt?
Een Thundershirt kan men vergelijken met een zwaar deken dat rondom je hond gewikkeld wordt en dat hij/zij op een comfortabele manier kan dragen tijdens het ‘hond’ zijn. Het shirt geeft een lichte aangename druk op het lichaam van de hond wat een veilig en geborgen gevoel geeft. In 2014 werd er een studie uitgevoerd die het effect van een Thundershirt op de hartfrequentie en het gedrag evalueerde. Naast de vele positieve reacties van eigenaren bleek ook hieruit dat een Thundershirt wel degelijk werkt.
Do’s and don’ts
Houd je hond zoveel mogelijk binnen of boek een uitje om nieuwjaar op een rustige plek door te brengen.
Zorg voor een veilige plek. Dit is mogelijk een plek in het huis waar je zo min mogelijk geluid hoort en lichtflitsen ziet zoals bv. de badkamer of de kelder of een plaats waar er rolluiken zijn. Plaats hier de favoriete speeltjes en knuffeltjes van je hond en speel wat muziek.
Leid je hond af en doe alsof er niets aan de hand is. Knuffel, speel en kijk samen naar tv.
Maak je hond gewend aan harde geluiden. Begin hier zo vroeg mogelijk mee, indien mogelijk als pup. Leer je hond eerst te ontspannen op een bepaalde plaats en zorg vervolgens stap voor stap voor meer prikkels (speel een video of cd met vuurwerk af). Vergeet niet te belonen!!!
Zorg dat je hond gechipt is en een halsband draagt met je gegevens
Als er 1 grote DON’T is dan is het wel je hond straffen!
Dat ene wondermiddel…
Is niet wat het lijkt! Soms vragen mensen naar dat ene middeltje waar de hun dier de hele avond rustig van was of de hele avond van geslapen heeft. Dit middeltje (acepromazine) is alles behalve wat het lijkt. De enige reden waarom dit middel je hond ‘rustig’ maakt is omdat het je hond immobiliseert. Je hond of kat kan niet bewegen maar krijgt wel mee wat er in de omgeving gebeurt. Dit is een traumatische ervaring voor je huisdier. De angst wordt hierdoor alleen erger waardoor hij/zij in te toekomst angstig zal reageren op zelfs de kleinste geluiden. Dit is dus absoluut niet wat we willen.
Wat zijn verantwoorde middelen om mijn dier te kalmeren?
Onder de voorschriftplichtige geneesmiddelen zijn er slechts 2 geneesmiddelen geregistreerd voor geluidsangst bij honden en katten te weten: Dexmedetomidine (Sileo) en Imepoïtine (Pexion). Je dierenarts zal dus verplicht zijn één van deze 2 middelen voor te schrijven, tenzij er een gegronde reden is om een ander middel te gebruiken. Middelen die vallen onder de benzodiazepinen (zoals Diazepam en Alprazolam) mogen dus niet zomaar voorgeschreven worden! Hierover kan je meer lezen op de website van het knmvd. Contacteer je dierenarts voor meer uitleg over deze medicijnen.
Naast deze recept plichtige geneesmiddelen kan je gebruik maken van rustgevende voedingssupplementen en/of feromonentherapie. Feromonen zijn diersoortspecifieke signaalstoffen die onbewust worden waargenomen en een bepaald effect teweegbrengen. In dit geval zijn we geïnteresseerd in feromonen die stress verminderen en een gevoel van veiligheid creëren.
L-theanine en L-tryptofaan zijn rustgevende aminozuren die terug te vinden zijn in vele kalmerende voedingssupplementen. L-theanine is afkomstig van groene thee en L-tryptofaan is terug te vinden in allerlei voeding zoals vlees, zaden en pitten, banaan, haver,… Het is een voorloperstof van serotonine, dat ook wel het gelukhormoon genoemd wordt. Dieren met een tekort aan L-tryptofaan zijn gevoelig voor depressie, angst en agressie. Voedingssupplementen met L-tryptofaan bevatten vaak eveneens vitamine B complex omdat deze vitaminen de omzetting van L-tryptofaan naar serotonine verbeteren.
Alpha-casozepine is een lactose vrij melkeiwit waarvan de positieve rustgevende werking bij katten in meerdere studies werd aangetoond. Katten die een supplement met Alpha-Casozepine kregen toegediend waren duidelijk minder angstig bij de dierenarts en tegenover vreemde mensen en dieren.
Onze favoriete rustgevende producten
Vuurwerkangst kan erg stressvol zijn voor honden, katten en baasjes. Gelukkig zijn er natuurlijke producten die kunnen helpen om je huisdier rustig te houden tijdens deze spannende momenten. Onze rustgevende producten zijn speciaal ontwikkeld om angst te verminderen en ontspanning te bevorderen, zonder je huisdier slaperig te maken. Ontdek onze top 3 oplossingen om vuurwerkangst bij je hond of kat effectief aan te pakken, zodat ze de feestdagen ontspannen en zonder stress doorkomen.
Adaptil producten
Adaptil maakt gebruikt van het Dog Appeasing Pheromone (DAP). Dit is het feromoon dat geproduceerd wordt door zogende teven en dat honden gedurende hun hele leven kunnen blijven waarnemen. Adaptil is te verkrijgen in de vorm van
De smakelijke Adaptil soft chews zijn gebaseerd op de rustgevende werking van L-tryptofaan en groene thee L-theanine.
VetPlus Calmex voor hond en kat
Calmex van VetPlus is een voedingssupplement met een rustgevende werking dat eveneens de mentale gezondheid van je dier ondersteunt. Het bevat
Rustgevende aminozuren L-tryptofaan en L-theanine: Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Dit bekent dat het lichaam dit aminozuur niet zelf kan aanmaken en dus uit de voeding moet opnemen. Het is een voorloperstof serotonine, dat ook wel een gelukhormoon genoemd wordt. Serotonine is een neurotransmitter, een stof die prikkels overdraagt in het zenuwstelsel. Het heeft een grote invloed op de gemoedstoestand en slaap. Dieren met een tekort aan L-tryptofaan zijn gevoelig voor depressie, angst en aggresie.
Piper Methysticum: een natuurlijke rustgever
B-vitaminen (B1, B3, B6, B8, B12): spelen een rol in de omzetting van tryptofaan naar serotonine en zijn erg belangrijk voor het normaal functioneren van de hersenfunctie.
Zylkène
Zylkène is een gedragsupplement dat honden en katten helpt ontspannen, zich aan te passen aan nieuwe omgevingen of om te gaan met uitdagende situaties — zonder dat het slaperigheid veroorzaakt.
Wanneer Zylkene te gebruiken:
Nieuwe plekken. Of een huisdier nu naar de trimsalon, de dierenarts gaat of verhuist naar een nieuw huis, Zylkene kan helpen hen kalm te houden terwijl ze wennen aan nieuwe omgevingen. Het is klinisch bewezen dat het huisdieren helpt om te gaan met uitdagende situaties zonder slaperige bijwerkingen.
Nieuwe situaties. Vuurwerk, onweer en reizen: weinig dingen zijn stressvoller voor huisdieren. Daarom is Zylkene het perfecte supplement om huisdieren rustig te houden zonder sedatie, waardoor nieuwe situaties gemakkelijker worden voor zowel hen als hun baasjes.
Nieuwe mensen. Komt er visite langs? Een nieuwe baby in huis? Met Zylkene kunnen je huisdieren zich rustig aanpassen aan nieuwe gezinsleden — of gewoon vrienden die op bezoek komen — zonder zich daarover te hoeven stressen.
De informatie op deze website is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als medisch advies of als vervanging van advies van een dierenarts.
Wij zijn wettelijk beperkt in het geven van gezondheidsclaims of medische indicaties over het gebruik van voedingssupplementen. Voor persoonlijk advies over het gebruik van onze producten, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen met vragen.
Referenties
Landsberg G, Milgram B, Mougeot I, Kelly S, de Rivera C. Therapeutic effects of an alpha-casozepine and L-tryptophan supplemented diet on fear and anxiety in the cat.
Fan Z, Bian Z, Huang H, Liu T, Ren R, Chen X, Zhang X, Wang Y, Deng B, Zhang L. Dietary Strategies for Relieving Stress in Pet Dogs and Cats.
Ik ben Lindsey en sinds 2014 ben ik afgestudeerd dierenarts voor gezelschapsdieren. Zeven jaar lang heb ik met veel plezier in de praktijk gewerkt. Tijdens deze jaren heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen binnen allerlei takken van de diergeneeskunde, maar 1 ding dat altijd centraal stond was de communicatie en relatie met de klanten. Gebruik makend van de kennis en kunde opgedaan in de afgelopen jaren en gedreven door mijn passie voor dieren én mensen zal ik als adviserend dierenarts binnen PetPol klaarstaan om je te helpen bij vragen omtrent de ondersteuning van de gezondheid van je huisdier en zal ik zorgen voor up-to-date blogs en interessante weetjes!
Uniek Dierenarts Nummer: 669722
Een dieetvoeding van Hill's mag enkel worden gevoerd na overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Hill's dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
Het MPS kledingstuk mag om de maat te controleren uit de verpakking gehaald worden om het naast uw huisdier te houden om zo de maat te controleren. Vanwege de hygiëne kunnen wij geen kledingstukken retour nemen die gedragen zijn. Indien wij merken dat een retour toch gedragen is en bijvoorbeeld vol haren zit of bevuild, bevlekt of gewassen is kunnen we de retour niet accepteren en zullen we kosten voor de waardevermindering in rekening brengen. Indien het product onverkoopbaar geworden is dan kunt u ervoor kiezen om het product weer terug te laten sturen. De kosten hiervan zijn dan voor uw eigen rekening.
Let op de volgende richtlijnen:
De Sanimed dieetvoeding mag enkel worden gevoerd na een diagnose en overleg met de dierenarts van uw huisdier.
In de periode dat u uw huisdier een Sanimed dieetvoeding geeft, is het gewenst om regelmatig (elke 6 maanden) uw dierenarts te raadplegen over het gebruik van deze dieetvoeding.
Wanneer de gezondheid van uw huisdier achteruitgaat, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.
Door deze dieetvoeding toe te voegen aan uw winkelmandje, bevestigt u dat:
Uw huisdier onderzocht is door een dierenarts en dat de dierenarts op basis van de diagnose u deze specifieke dieetvoeding heeft voorgeschreven.
Dat u bovenstaande richtlijnen heeft gelezen en deze begrijpt.
Wanneer u een vraag heeft over dit product kun u mailen naar: dierenarts@petpol.nl
laat een reactie achter